S-au copt strugurii. Încă din antichitate strugurii erau consumaţi pentru efectele terapeutice. Dacii tratau cu struguri bolile oculare iar grecii tratau bolile de ficat şi de plămâni.
Afecţiuni în care sunt recomandaţi: artrită, anemie, hemoragii, tulburări digestive, gută, surmenaj, arteroscleroză, obezitate, convalescenţă, afecţiuni biliare, reumatism, hipertensiune arterială, boli infecţioase, rahitismul la copii, constipaţie.
Srugurii sunt bogaţi în săruri minerale, compuşi polifenolici, fitochimici, resvesterol. Mai au în compoziţie carbohidraţi, proteine, fibre alimentare, vitaminele A, C, D, E, K, P, PP, B1, B2, B3, B5, B6, B9,luteină, beta caroten, fier, cupru,seleniu , mangan, magneziu, calciu, cupru, zinc. 1 kg de strugure are 900 de calorii.
Beneficiile consumului de struguri, must sau vin:
– Înbunătăţeşte tonusul fizic şi psihic
– Alungă insomnia, artrita,
– Ideali în cura de slăbire
– Elimină stările de constipaţie
– Ameliorează tulburările intestinale
– Ajută la revitalizarea simţurilor(văz, auz, miros, gust).
Strugurii conţin peste 250 de substanţe biologic active cu proprietăţi bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, radioprotectoare, tonice. Au asupra organismului acţiuni diuretice, normalizează tensiunea arterială, depurative, scad colesterolul, antiinflamatoare, imunostimulatoare.
Remedii pentru boli
Consumul zilnic de 1 kg de struguri copţi se ajută la tratarea următoarelor afecţiuni: anemia, litiazele biliare, constipaţia, obezitatea, dermatozele, insomnia, artrita, guta,reumatismul şi multe alte boli. Strugurele este fructul care este cel mai bine digerat de stomac. Este indicat să fie folosit şi de sportivii de performanţă. Din seminţele de struguri se poate face un uleibogat în antioxidanţi şi în grăsimi sănătoase. Acest ulei încetineşte procesul de îmbătrânire.
Din strugurii se obţine must sau vin. Două sau cel mult trei pahare de vin pe zi ajută la înbunătăţirea stării de sănătate. El are efect antiviral, antistres dar dacă se depăşesc trei pahare pe zi devine nociv pentru sănătate. Trei pahare de must băute zilnic timp de patru săptămâni fortifică organismul pentru iarnă. Strugurii sunt după portocale , cele mai cultivate fructe de pe pământ.
Cine consumă cdei mai mulți struguri
Producţia medie anuală de struguri în România este în jur de 800 de mii de tone aceasta situînd ţara noastră pe locul 16 în lume. Cele mai mari cultivatoare de viţă de vie sunt Italia cu 8,5 milioane tone urmată de Franţa cu 6,5 milioane tone. În cea ce proveşte producţia anuală de vin ţara noastră se clasează pe locul 10 în lume şi pe locul 7 în Europa.
Cei mai mari consumatori de vin din lume sunt Luxemburghezii care consumă anual 65 de litri urmaţi fiind de Francezi cu 59 de litri. În lume suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de 8 milioane de hectare, Europa devansând mult Asia şi America. În ţara noastră în prezent sunt cultivate cu viţă de vie 220. 000 de hectare care ne situează pe locul 8 în lume şi pe 5 în Europa.