Nu mai este pentru nimeni un secret ca uleiul de măsline este un produs extrem de benefic pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţea pielii şi a părului! Bogate în acizi graşi de care organismul are nevoie pentru sistemul circulator, dar şi în alte elemente nutritive esenţiale pentru funcţiile acestuia, uleiurile de măsline completează cu succes orice dietă şi sunt un adjuvant valoros pentru un stil de viaţă sănătos.
Iată de ce!
Au rol antiinflamator
Responsabili de senzaţia de arsură pe care o experimentăm când degustăm uleiuri de măsline extravirgine de calitate, compuşii fenolici din acestea au proprietăţi antiinflamatorii remarcabile. De asemenea, pot reduce febra şi au efect analgezic. Sunt utile pentru a reduce riscurile de Alzheimer, protejează creierul şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
Îmbunătăţesc sănătatea ochilor, a pielii şi a părului
Întrucât sunt bogate în vitamina E care este un antioxidant solubil în grăsimi cu efect benefic pentru ochi, piele şi păr, uleiul de măsline devine un aliat de nădejde pentru sănătate şi frumuseţe. Prin urmare, dacă vrei să îţi menţii pielea şi părul sănătoase până la vârste înaintate şi să eviţi afecţiunile oculare, adu în dieta ta acest produs miraculos!
Reduce riscul de diabet
Dietele bogate în uleiuri de măsline, sărace în grăsimi săturate, cu conţinut moderat de carbohidraţi şi fibre solubile sunt eficiente pentru a preveni diabetul. Întrucât ajută la reglarea glicemiei în sânge şi cresc sensibilitatea la insulină, acestea sunt printre cele mai potrivite pentru cei care suferă de diabet.
În plus, pentru ca uleiul de măsline conţine vitamina K necesară pentru coagularea sângelui şi reglarea nivelului de calciu, consumând o singură linguriţă pe zi te protejezi împotriva rezistenţei la insulină şi reduci riscul de cancer.
Ameliorează probleme cardiace
Cu un conţinut de peste 70% de acizi graşi benefici, uleiul de măsline extravirgin reglează colesterolul din sânge şi ameliorează problemele cardiace. De asemenea, ajută la reglarea tensiunii arteriale şi, pentru că scade nivelul colesterolului rău din sânge, reduce riscurile de atac de cord şi boli de inimă. De aceea, dacă vrei să ai inima sănătoasă până la o vârstă înaintată, consumă ulei de măsline!
Stimulează metabolismul, ajută la reglarea greutăţii şi previne îmbătrânirea
Chiar dacă este bogat în calorii, uleiul de măsline este foarte valoros pentru cei care au probleme cu controlul greutăţii. Acest lucru este explicat de faptul că are rolul de a stimula metabolismul şi este bogat în grăsimi mononesaturate care nu îngraşă.
De asemenea, este extrem de benefic pentru copiii în creştere, dar şi pentru persoanele în vârstă! Bogat în vitamina E şi antioxidanţi valoroşi, acesta contribuie la dezvoltarea sistemului osos şi a creierului şi, totodată, încetineşte procesul natural de îmbătrânire.
Ameliorează problemele digestive
Un alt beneficiu major al acestui ulei constă în reglarea activităţii digestive şi a tranzitului intestinal. De asemenea, este foarte eficient în ameliorarea arsurilor gastrice, a constipaţiei şi a refluxului gastric.
Reduce riscurile de osteoporoza
Consumul regulat de ulei de măsline asigură mineralizarea şi calcifierea corespunzătoare a oaselor şi previne osteoporoza. De asemenea, ajută la absorbţia calciului şi este un adjuvant valoros pentru cei care deja au osteoporoza şi caută remedii naturale.
Reduce riscul de calculi biliari
Dacă vrei să reduci riscul de a dezvolta calculi biliari, este de ajuns să consumi două linguriţe de ulei de măsline pe zi şi lămâie! Uleiul conţine un compus care reduce nivelul de colesterol rău din sânge, dar şi din vezica biliară.
Reduce riscul de depresie
Întrucât conţine grăsimi sănătoase care au rol antiinflamator şi de echilibrare hormonală, uleiul de măsline poate preveni anxietatea şi depresia care sunt legate de o alimentaţie cu conţinut redus de grăsimi. Se pare că tulburările de dispoziţie sau cele cognitive sunt legate de producerea insuficientă a serotoninei şi dopaminei care sunt hormonii fericirii, iar uleiul de măsline previne această deficienţă.