Calităţile nutritive, organoleptice şi medicinale, fac din ciuperci un supraaliment ce nu ar trebui să lipsească din meniul nimănui, fie el vegetarian, supraponderal, diabetic sau cu afecţiuni cardiovasculare. Ciupercile sunt bogate în proteine vegetale, săruri minerale etc., scrie scrie specialistul în silvicultură Nicolae Racolța, în cartea sa Ghidul Culegatorului de Trufe.
Aşa cum este normal nici trufele nu se lasă mai prejos, ele conţin proteine, lipide, săruri minerale (calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu şi seleniu. Sunt bogate şi în vitamine (A, B1, B2, B3,B5, D, C, K, E), dar mai conţin şi chitină, acid linolenic, fibre şi carbohidraţi, uleiuri eterice. Astfel 100 g trufe negre conţin în jur de 25-30 calorii.
Trufele în alimentaţie nu provoacă niciodată alergii. În plus de asta cantităţile care se consumă sunt mici.
Iată câteva din bebeficiile terapeutice ale trufelor:
Bolnavilor de diabet le este recomandat să consume trufe deoarece acestea conţin un aminopolizaharid, care constituie un excelente remedii pentru cei care suferă de această afecţiune. Cei care au colesterolul mărit este bine să consume trufe, acestea nu conţin dec loc colesterol.
Acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali şi utili din trufe sunt utilizaţi în prevenirea a numeroase afecţiuni mai importante fiind: artrita şi diabetul, inflamaţiile colonului, cancer, hipertensiune arterială, nivel crescut de trigliceride. Acidul linolenic face parte din familia de acizi omega, şi are un important rol în lupta împotriva bolilor de inimă. Consumul de trufe, fie albe fie negre, induc o stare debună dispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de stres.
Fosforul din trufe este benefic pentru cei care suferă de boli ale oaselor, boli renale, epuizare fizică, boli paratiroidiene. Magneziul din trufe are un rol eseţial în contracţia şi relaxarea musculară.
Trufele sunt folosite cu succes şi în cosmetică. Din trufe se poate prepara o cremă de faţă care are rolul de împrospătare a tenului, dar şi de catifelare a acestuia. Melanina este o substanţă care poate fi folosită cu succes în eliminarea petelor de pe piele.
Trufele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor şi ale ficatului.
Dacă doriţi să recoltaţi trufe albe sau negre achiziţionaţi-vă cu încredere ,,Ghidul culegătorului de trufe’’ în care puteţi găsi toate informaţiile necesare pentru a deveni un bun culegător de trufe. Cartea este scrisă de un trufar cu multă experienţă în acest domeniu. Pentru mai multe detalii, accesati blogul dedicat cartii – Ghidul culegatorului de trufe.