Bicicliștii din Cluj pornesc miercuri de la ora 19.00 într-un MARȘ AL TĂCERII dedicat bicicliștilor victime ale acccidentelor rutiere ca parte a evenimentului global „RIDE OF SILENCE” ajuns la a 11-a editie si derulat in sute de orase de pe toate continentele.
Marșul este organat de Clubul de Cicloturism Napoca (CCN). Sunt bineveniti toti clujenii care au bicicleta. Intalnirea participantilor va fi in PIATA UNIRII, incepand cu ora 18:45. Inceputul efectiv al marsului va fi la ora 19:00, urmand sa dureze circa o ora.
Traseul propus este: Piaţa Unirii – bd.Eroilor – Cl.Dorobantilor – str.Bibliotecii – p-ta Marasti – bd.21 Decembrie 1989 – p-ta Unirii – str. Regele Ferdinand – str.Gen.Dragalina – bd.1 Decembrie 1918 – pod Garibaldi – str.Uzinei Electrice – str. I.Macelariu – str. Devei – str. G.Cosbuc – Calea Motilor – str. Petru Maior – p-ta L.Blaga – str.Napoca – p-ta Unirii
„Este in primul rand un eveniment comemorativ si de atentionare publica, dedicat biciclistilor care au murit sau au fost raniti in accidente de circulatie, in principal a celor care au cazut victima soferilor neatenti, si isi propune sa atraga atentia publicului, autoritatilor si presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rata de accidentare a participantilor mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt biciclistii si pietonii, din cauza atitudinii unor soferi, a legislatiei inadecvate si a infrastructurii deficitare”, a declarat Radu Mititean, director CCN.
Potrivit organiztorilor, acest mars este o actiune care se va desfasura in tacere, fara pancarte, in deplasare in coloana, cu viteza redusa, si care se va finaliza in piata Unirii, la sfarsitul actiunii, in jurul orelor 20:00, cu o reconditionare si depunere de flori si lumanari la „ghost bike”-ul (bicicleta-monument dedicata biciclistilor ce au fost victime ale traficului rutier), eveniment dedicat cresterii si durabilitatii vizibilitatii mesajului actiunii, si anume ca e nevoie de mai multa atentie si protectie pentru biciclisti prin legislatie, infrastructura si atitudine a soferilor si autoritatilor.
Siguranță rutieră spre 0
Radu Mititean de la CCN apreciază că siguranta rutiera se afla in Romania la un nivel inacceptabil de scazut si e net mai redusa fata de media europeana, existand un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce ii vizeaza in special pe participantii vulnerabili la trafic, cum sunt si biciclistii.
„Cauzele principale sunt deficientele de continut si aplicare a legii, dar si problemele de infrastructura rutiera si tolerarea si chiar incurajarea de catre autoritati a unei culturi pro-automobilistice agresive. In acest sens, este evidenta tratarea cetatenilor ca fiind de rang inferior odata ce au coborat din autoturism si plasarea celor vulnerabili in postura de vinovati prezumati prin politicile de descurajare a circulatiei pietonale si biciclistice”, spune Mititean.
Șoferi sângeorși
Potrivit directorului CCN, un exemplu recent a fost accidentul de duminica, 2 martie 2014, dimineata, cand un sofer beat, conducand in viteza o masina sport, a trecut pe rosu intr-o intersectie semaforizata din Cluj-Napoca (Splaiul Independentei cu podul de la Hotel Napoca), spulberand un biciclist care trecea pe culoarea verde a semaforului si fugind apoi de la locul faptei.
Accidentul in care tanarul T.B. l-a ucis din culpa pe varstincul muzician Dan Victor, aflat pe drum de la biserica spre casa, pe bicicleta, este din pacate unul tipic si parte dintr-o lunga serie de accidente de acest gen, ce par a se inmulti in ultimii ani, motiv suplimentar de a atrage atentia asupra fenomenului, inclusiv prin acest „Mars al tacerii”. Detalii despre editiile precedente ale marsului biciclistilor clujeni pot fi gasite si pe pe www.ccn.ro si pe site-ul aferent listei publice de discutii clujbike@yahoogroups.com iar despre „Marsul Tacerii” la nivel mondial se pot gasi informatii pe www.rideofsilence.org.