• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • BICICLIȘTII, DISCRIMINAȚI LA CLUJ: În oraș există peste 32.000 de locuri de parcare auto, dar ridicol de puține „parcări” pentru biciclete – GALERIE FOTO

BICICLIȘTII, DISCRIMINAȚI LA CLUJ: În oraș există peste 32.000 de locuri de parcare auto, dar ridicol de puține „parcări” pentru biciclete – GALERIE FOTO

Publicat: 23 iulie, 2013 13:08

Actualizat: 23 martie, 2022 06:13

La Cluj există peste 32.000 de locuri de parcări auto, dar extrem de puține „parcări” pentru biciclete, chiar dacă cei care se deplasează pe două roți plătesc și ei impozite și taxe. Avem o situație de discriminare? Înclinam să credem că da.

Majoritatea instituțiilor publice din Cluj nu încurajează mersul cu bicicleta, de vreme ce nu au în fața sediilor baterii de rastele pentru astfel de vehicule.

Contribuabilii care se deplasează pe două roți sunt nevoiți în aceste condiții să își lase bicicletele rezemate de copaci și stâlpi. La Cluj există puține rastele de biciclete, majoritatea în piețe publice sau parcuri. Printre instituțiile care au astfel de dotări se numără Primăria, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Casa de Cultură a Studenților sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Majoritatea persoanelor care își desfășoară activitatea în centrul orașului și vor să renunțe la mașină, se află în imposibilitatea de a găsi pentru bicicletă un spațiu amenajat de parcare aproape de locul de muncă. Iar cetățenilor care au treabă la instituții precum ITM, Agenția de Șomaj, Tribunal sau Prefectură nu le rămîne altceva de făcut, decît să își lege bicicleta de gard sau de câte un stâlp.

Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN), a declarat pentru BuzzNews.ro că a înaintat Primăriei o listă cu amplasamentele de rastele de biciclete, pe care el le consideră necesare luînd în calcul un oraș de mărimea Clujului.

Lista conține obiectivele care atrag publicul cum ar fi instituțiile publice din Cluj, zona Piața Muzeului, intens populată de tineri, zonele centrale din cartierele mari, Parcul Mare unde sunt deja amplasate cateva baterii de rastele, însă acestea sunt prea puține. Radu Mititean își declară nemulțumirea și față de infrastructura existentă în oraș. „Pistele pentru biciclete sunt prea înguste, nu sunt semnalizate adecvat, există obstacole în calea bicicliștilor și de fapt în Cluj există doar bucăți de pistă, nu un traseu complet”.

El a mai menționat că singura porțiune relativ acceptabilă, dacă e să luam în calcul elementul de siguranța, este porțiunea Hotel Napoca – strada Donath, care are câte o pistă pe fiecare sens de mers.

Întrebat dacă alte orașe din România se apropie de standardele vestice în privința facilităților oferite pentru iubitorii de biciclete, directorul CCN a menționat că nici Sibiul sau Brașovul nu au reușit să dezvolte o rețea de piste mai coerentă decât cea a Clujului, cu toate astea ”au o direcție bună și sunt în dezvoltare”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?
Success message!
Warning message!
Error message!