• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Blocul dintre blocuri, UN NOU SCANDAL în Florești: PROTEST în stradă

Blocul dintre blocuri, UN NOU SCANDAL în Florești: PROTEST în stradă

Publicat: 9 aprilie, 2016 07:44

Actualizat: 23 martie, 2022 05:17

Floreștenii sunt disperați de o nouă decizie a administrației, care a dat undă verde pentru ridicarea unui bloc pe o parcelă dintre alte două imobile, unde era spațiu verde numai bun pentru un mic parc.

Textul scrisorii locatarilor de pe strada Muzeul Apei, Floreşti:

Urbanismul deşănţat din Floreşti, ilustrat de o hiper-aglomerare de populaţie şi maşini, care au luat-o mult înaintea reţelisticii, infrastructurii şi a serviciilor, se perpetuează şi în 2016.

Peste 100 de familii de la ansamblurile de blocuri de pe strada Muzeul Apei numerele 22, 24, 26, 28, pe de o parte şi de la nr 14 pe de alta, protestează duminică, 10 aprilie, de la ora 18, în faţa ansamblurilor amintite, vizavi de ridicarea pe parcela care le desparte a unui bloc cu 3 niveluri, care ar urma să fie continuat în perspectiva apropiată cu alte 2 imobile. Noul edificiu va priva în mod direct 15-20 de apartamente din ansamblurile învecinate de de 60-80% din lumina soarelui de care beneficiau. După ridicarea celorlalte 2 blocuri creşte direct proporţional şi numărul apartamentelor afectate. Subliniem că în zonă nu există niciun loc public de joacă.

În loc să amenajeze parcuri de joacă între blocuri – primăria alege să autorizeze alte blocuri între blocurile deja existente, ignorând minimul confort de locuire al comunităţii direct învecinate formate din peste 200 de adulţi sute şi peste 50 de copii. Interesul comunităţi respective este pus mai prejos, se pare, decât ale unor investitori – fără a exista măcar o consultare prealabilă. Atât aceşti copii, din  vecinătatea direct afectată, cât şi toţi cei 200-300 de copii şi tineri până în 16 ani din micro-cartierul Plopilor-Muzeul Apei, cu peste 2.000 de locuitori, din Floreşti, nu se bucură de niciun loc de joacă public, singurele astfel de spaţii fiind nişte improvizaţii de foarte mici dimensiuni, pe spaţii private, amenajate în disperare de cauză de diverşi locatari.

Specialiştii pe care i-am contactat, avocat şi inginer topograf, au constatat mai multe neconcordanţe în documentaţia de autorizare, pe care am consultat-o joi la sediul Primăriei. Am sesizat aceste aspecte, vineri, la arhitectul-şef al judeţului Cluj şi la Prefectura Cluj şi pregătim sesizarea instanţelor competente. Deşi considerăm că inadvertenţele constatate de specialiştii noştri pot duce la anularea autorizaţiei emisă în 25 februarie 2016, noii proprietari au demarat joi procedurile prealabile construirii, împrejmuirea terenului şi tasarea unei conexiuni cu drumul public de pe care se face accesul. 

Primăria ne-a asigurat anterior, verbal, că doreşte să realizeze pe parcela dintre blocurile ai căror locatari suntem locuri de joacă, însă în realitate se întâmplă contrariul. Autorităţile au refuzat sistematic solicitările locatarilor zonei de a se deplasa la faţa locului pentru a constata concret aceste lipsuri şi a dovedi că doresc găsirea unor soluţii de creştere a calităţii vieţii locuitorilor din comuna pe care o administrează.

Totodată, atât vecinătatea direct afectată de construcţia/construcţiile de pe noua parcelă abundă deja de populaţie şi maşini, care cu greu găsesc inclusiv locuri de parcare. Cu toate acestea Primăria Floreşti s-a grăbit să autorizeze, în condiţii suspect de grăbite, construcţia unui bloc de 12 apartamente, fără a solicita un studiu de oportunitate, deşi în imediata vecinătate se află peste 120 de familii. 

În condiţiile date, Strada Muzeul Apei – considerată până acum una din zonele bune din Floreşti, fiind situată la intrarea dinspre Cluj, pe dreapta, într-un cadru liniştit, tinde încet dar sigur să se transforme într-un Eroilor (strada din Floreşti) „2”, cu o supra-aglomerare de populaţie şi maşini care riscă să transforme zona într-una în care confortul locuirii devine ca şi inexistent. 

În faţa ambelor ansambluri există deja o supra-aglomerare de maşini, iar apariţia altor autoturisme va crea un haos în zonă. De altfel maşinile folosite de toţi cei 2.000 de locuitori ai micro-cartierului ies în DN 1C / E 60 pe un singur fir, strada Plopilor. Există o problemă acută legată şi de drumul folosit, proprietarii parcelei nu aveau dreptul să folosească decât 1,20 din drumul dinspre ansamblul de la numerele 22-28, iar dacă realizează propriul drum, prin dezmembrarea unei cote din teren, rămâne cu un mare semn al întrebării întrunirea condiţiilor minime de construire.

Detalii tehnice şi legale despre situaţia descrisă veţi putea obţine la faţa locului de la avocatul şi inginerul topograf care vor fi prezenţi la faţa locului. De asemenea vă vom putea pune la dispoziţie copiile sesizărilor făcute.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!