Blocuri izolate cu lână de oaie și cânepă! Pare o glumă bună, însă ideea este aplicată cu succes în Germania. Nu și în România, la Cluj, unde proiectul inițiat de către un grup de arhitecți nu a fost susținut până acum de la bugetul local cu bani, ci doar cu felicitări, zâmbete și cu promisiuni. Propunerea arhitectului Horațiu Răcășan, și a colegilor săi, este renunțarea la izolația cu polistiren și trecerea la alternativa adoptată de 15 ani în țări ca Germania, Olanda, Austria, Noua Zeelandă: termoizolația cu lână, îmbrăcată cu perdele de cânepă. Domnul Răcășan oferă cititorilor BUZZNEWS câteva lămuriri:Vlad Pintea: Care ar fi beneficiile acestei noi metode de termoizolație?Horațiu Răcășan: Practic, izolația cu lână vine doar cu plusuri față de cea cu polistiren. În primul rând, nu e poluantă, se recicleză și reintră foarte ușor în circuitul naturii atunci când ”perna” în care este învelită lâna trebuie schimbată. Și este extrem de simplu de schimbat o astfel de izolație. ”Perna” aceea de tip goretex poate rezista în condițiile climei noastre până la 30 de ani, depinde de intensitatea radiațiilor UV și de frecvența ploilor acide. Tocmai în această idee ar veni aplicate peste izolație perdelele de cânepă: pentru a proteja și a crea un mediu natural. Sigur, aceste perdele ar mai avea și marele beneficiu de a transforma radical aspectul orașului și de a-l face mult mai respirabil, devenind incomparabil mai verde.Dar marele avantaj al izolației cu lână constă în faptul că lasă pereții să respire, împiedicând astfel apariția fenomenului de igrasie și mucegai. Asta în contextul performanței termice la nivelul blocului.Un alt avantaj, deloc de neglijat, al trecerii la acest tip de izolație ar fi orientarea spre producătorii autohtoni de lână, care au capacitate mare de producție, dar le este dificil pe piață.
Izolatie de lana si canepa
Izolatie de lana si canepaVlad Pintea: Cât ar trebui să scoată din buzunar proprietarul unui apartament pentru o astfel de izolație, comparativ cu tehnologia curentă?Horațiu Răcășan: În prezent, pentru polistiren se scot cam 75 RON/mp. Și asta pentru că polistirenul este fabricat la scară largă. Industrializarea sa i-a scăzut foarte mult prețul. Comparativ, în acest moment, prețul lânii ar ajunge undeva la 150 de RON, însă ar coborî la un nivel similar cu al polistirenului, imediat ce ar deveni generalizat, cum e polistirenul. Beneficiile însă sunt incomparabil mai multe.
Termoizolatia din lana de oaie este folosita de 15 ani in alte tari
Termoizolatia din lana de oaie este folosita de 15 ani in alte tariÎn plus, tehnica este reversibilă și extrem de simplă. Cu polistirenul nu mai e la fel de ușor, să te pui să-l dai jos de pe pereți. Aici doar vii și schimbi ”pernele” de lână. După circa 30 de ani. ”Pernele” acestea sunt din material hidroizolant, ca fâșurile acelea de mers pe munte – protejează împotriva radiațiilor și ploilor.Problema este că trebuie să ne punem lucrurile în mișcare cât mai repede, pentru că vom ajunge la situația paradoxală de a importa lâna retehnologizată din alte țări, cum se întâmplă și cu cânepa. De altfel, deja se întâmplă în cazul puținilor privați de la noi care-și fac o astfel de izolație. Sunt nevoiți să importe din Germania, dar vine și cu un cost în plus de brand de termoizolație ecologică. Noi avem zone în care am putea dezvolta foarte serios producția de lână, cum e cea a Sibiului, Maramureșului, sau altele. Dar nu există viziune la nivelul clasei politice și așa se pierd fonduri europene special rezervate pentru soluții ecologice.Vlad Pintea: Ce spun autoritățile de această propunere? Vor să sprijine ”înverzirea” Clujului?Horațiu Răcășan: Sigur că da, este ”foarte frumos, hai să facem”. Tot asta auzim. Din păcate, nici în ședința de buget pe 2014 nu s-a alocat niciun leu pentru proiectul-pilot. Noi am vrut să facem din Cluj un vector, un promotor al acestei alternative, benefice și ca soluție tehnică și ecologică, dar și din punct de vedere economic pentru producătorii noștri. Din păcate, cum spuneam, nu există viziune și se pierd fonduri serioase.PENTRU GALERIE FOTO, CITIȚI ȘI: CLUJUL VERDE: Fațadele vegetale ar putea înfrumuseța cu succes cartierele de blocuri gri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.