Agenția Bloomberg a publicat vineri o analiza in care face o paralelă între creșterea economică din 2017 a României și creșterea economică din 2008, care a precedat criza economică, iar autoritățile de la București au fost nevoite să solicite o asistență financiară internațională de 20 de miliarde de euro, scrie digi24.ro.
Același raport menționează că PIB a crescut în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei față de trimestrul doi din anul 2017.
Analiza Bloomberg arata insa ca boom-ul economic al Romaniei a fost determinat de consum, în urma reducerilor de taxe şi a majorării salariilor în sectorul public. Alţi indicatori – cum ar fi inflaţia şi deficitul de cont curent – nu sunt la nivelurile de dinaintea crizei din 2008, dar provoacă totuși îngrijorare.
Ironiile lui Tudose
Premierul Mihai Tudose ironizeaza pe Facebook aceste articole care exprima ingrijorare pentru evolutia ulterioara a economiei romanesti:
„După ce Washington Post și AFP au răspândit tot felul de “false informații” privind creșterea economică a României, numind-o chiar “tigrul Europei”, Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare susține, în Prognoza Economică Europeană pentru toamna lui 2017, că ţara noastră are a doua cea mai mare creștere economică din lume, după China.
Stăm rãu. Atât de rău încât am făcut a doua rectificare pozitivă din acest an, în care am alocat mai mulți bani pentru sănătate, educație, protecție socială, infrastructură și alte domenii prioritare ale guvernării. Totul cu respectarea țintei de 2,96% deficit bugetar.
Stăm atât de rău încât INS arată că producția industrială are o creștere record de 7.7% în primele nouă luni ale anului.
Acesta este adevărul care reiese din cifre, iar cei care susţin că această creștere este bazată exclusiv pe consum prezintă o falsă problemă. De exemplu, Marea Britanie (84,1%), Polonia (76,5%) sau Croația (77,9%,) sunt țări cu o pondere mai mare a consumului în PIB decât cea a României (75,9%). Tendința de consum arată mai degrabă modernitate în cazul României și nu trebuie privită ca o problemă. Încercăm astfel să schimbăm viziunea asupra acestei false probleme și să atragem tot ceea ce poate aduce plus valoare proiectului nostru de modernizare a României”, a scris Mihai Tudose.
Si ministrul de Finante e fericit
“România înregistrează prima creștere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătățirea nivelului de trai. Situația economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016. În prezent, țara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar direcția de dezvoltare este apreciată de investitori și de organismele internaționale. Așa cum estimează INS în raportul dat publicității astăzi, în primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creștere cu 7% pe serie brută și cu 6,9% pe seria ajustată sezonier”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.