• Acasă
  • /
  • Editorial
  • /
  • Boc către studenți: „mai puțin cu mașinile în oraș” – Primesc, dar interdicția să fie valabilă și pentru cei originari din Răchițele

Boc către studenți: „mai puțin cu mașinile în oraș” – Primesc, dar interdicția să fie valabilă și pentru cei originari din Răchițele

Publicat: 29 septembrie, 2017 07:44
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

Mesajul de bun venit al lui Boc pentru cei 100.000 de studenți care încep școala e: „Măi, dragi studenţi, mai puţin cu maşinile în oraş”. Primesc, dar să interzicem accesul în oraș cu mașina și al celor originari din Răchițele. Criteriul interdicției e la fel de arbitrar. În plus, mai vinovați de starea traficului clujean sunt răchițelenii, prin reprezentantul lor la Cluj-Napoca  – Emil Boc, decât studenții.

altera
„Brandul Clujului îl reprezintă universitățile” – se stabilea în 2007 în cadrul strategiei municipiului pe următorii ani. Nu pentru că sună bine și trebuiau periați niște rectori. A fost o strategie votată în Consiliul Local la care au lucrat 521 de oameni deștepți, pe parcursul unui an și jumătate. Au existat analize ale specialiștilor, 13 dezbateri publice, la discuții au participat peste 500 de persoane și 320 de organizații și-au exprimat puncte de vedere.

Uitați-vă la toate domeniile în care Clujul excelează – IT, servicii, construcții, festivaluri – și veți vedea că ingredientul principal din rețeta succesului sunt studenții – mâna de lucru specializată și motorul vieții culturale și de noapte a orașului.

100.000 de studenți nu înseamnă numai 20.000 de mașini

În acest, context stau și mă întreb cum e posibil ca primarul-profesor universitar Emil Boc să fi dat atât de tare cu bâta în baltă încât să sugereze că problema traficului infernal din oraș se poate rezolva pe seama studenților: „Măi, dragi studenţi, mai puţin cu maşinile în oraş”, a spus el la un post de radio. A făcut și calculele: 20.000 de maşini vin în plus în Cluj odată cu cei 100.000 de studenţi.

Ce a uitat el să contabilizeze sunt resursele pe care le aduc acești 100.000 de studenți în Cluj-Napoca. Gândiți-vă că 100.000 de familii, în majoritate din Transilvania, – muncesc pentru a-și susține copiii la studii în Cluj. Asta înseamnă zeci de mii de euro care sunt pompați în fiecare lună în economia orașului – de la chirii, la bani de mâncare, distracție, haine etc etc. 

Mentalitate de UTC-ist

Nu a fost de ajuns că o chirie pentru doua camere în Cluj a ajuns la nivelul unei chirii modeste din Viena.

Nu a fost de ajuns că universitățile au creat mii și mii de locuri pentru studenți, dar de cămine nu s-au îngrijit. La UBB sunt 40.000 de studenți și 6.000 de locuri în cămine.

Nu a fost de ajuns că universitățile, de cele mai multe ori, nu țin cont de necesitățile pieței muncii atunci când își fac strategia de dezvoltare.

Nu a fost de ajuns că de multe ori universitățile sunt fabrici de șomeri, care după 3 ani de școală își dau seama că nu se pot angaja în domeniul în care au studiat.

A trebuit să vină și Boc să-i pună pe studenți la colț: „să-și lase ei mașinile acasă”. Pe vremea când Boc era șef la UTC (Uniunea Tineretului Comunist) nu veneau studenții cu mașinile la școală, de ce să vină acuma?

Uite de ce: pentru că e meschin să-i ceri unui locuitor al Clujului, pentru că timp de cel puțin 3 ani și studenții sunt locuitori ai orașului, să-și restrângă dreptul de a-și folosi mașina personală când și cum crede de cuviință cu respectarea legii.

Cererea lui Boc denotă de fapt o mentalitate urâtă de politician, îi luăm în șuturi pe studenți pentru că nu au drept de vot la Cluj. Pensionarii sunt preferații lui Boc: le-a subvenționat transportul pe toate liniile, îi premiază la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, îi salută respectuos pe stradă. Foarte bine face! Dar în momentul în care are o astfel de atitudine față de studenți, înseamnă că de fapt și cu pensionarii „joacă la interes”. Pensionarii sunt cea mai disciplinată categorie de electorat din România și Boc folosește asta la maximum.

Nu sunt clujeni de rang 1 și clujeni de rang 2, care trebuie să-și lase mașinile acasă pentru că nu s-au născut la Cluj-Napoca. Solicitarea lui Boc este o dovadă intolerabilă de discriminare. Clujul este format în mare parte din foști studenți din alte zone care s-au stabilit aici și dau plus-valoare orașului.

Dacă acceptăm această discriminare, pasul următor este să îi sfătuim pe toți cei care nu s-au născut la Cluj-Napoca să-și lase mașinile acasă. Ne uităm pe certificatul de naștere și stabilim cine are voie cu mașina în oraș. Emil Boc, care este originar din Răchițele, va trebui să-și lase mașina acasă. Dacă stau bine să mă gândesc, mai vinovați de starea traficului sunt răchițelenii (prin reprezentantul lor la Cluj – Emil Boc) decât studenții.

Problema traficului în Cluj nu sunt studenții, ci incompetența Primăriei conduse de 13 ani de Emil Boc. Ca orice politician care se respectă, când nu poate da vina pe „greaua moștenire” găsește pe cineva căruia să-i impute incompetența sa.

Sunt de acord că orașul se va sufoca dacă nu se iau măsuri. Dacă trebuie luate măsuri de tipul acesta, atunci, să fie luate pentru toți posesorii de mașini – nu poți să pui barieră la intrarea în oraș pentru mașinile studenților, doar pentru că ei nu au drept de vot. Ei sunt viitorul Clujului!!!

AUTOR: AUTOR: TITUS ADRIAN, welcome2cluj.com

Disclaimer: Acest articol a fost scris pentru Trustul Clujean de Presă, care include site-urile BuzzNews.ro, ClujulCultural.ro, Welcome2Cluj.com, ClujToday.ro, TransylvaniaToday.ro, SportinCluj.ro, ClujInsider.ro și UNESCOinRomania.ro. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 octombrie, 2022
Impactul dureros al inflației: Companiile îl pot transfera clienților, dar limitat, și trebuie să ia alte decizii. Câteva recomandări
15 aprilie, 2021
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
23 noiembrie, 2020
Domnul Boc, Antonia și criza
9 iulie, 2020
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
16 aprilie, 2020
Experții în corporate intelligence: Atenție, în România au revenit și grupări infracționale care acționau în Vest

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!