ANOFM se laudă că prin programele de stimulare a ocupării pe care le derulează a sprijinit angajarea a 371 363 persoane doar anul trecut. În contextul în care Curtea de Conturi a descoperit nereguli în utilizarea banilor publici de către această instituție, a venit poate vremea să cerem un audit economic (nu contabil) al activității ANOFM, scrie Bogdan Glăvan, profesor universitar doctor în economie la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.
Mai precis, să aflăm câți dintre șomerii care au beneficiat de programele instituției și-au găsit loc de muncă datorită acestor programe și exact în domeniul în care au absolvit cursuri de formare/(re)calificare. Pentru că o corelație nu înseamnă cauzalitate. Este momentul să evaluăm mai exact eficiența economică a acestei instituții.
Costurile administrative asociate cu plata ajutoarelor de șomaj nu sunt deloc mici. Dacă ne uităm în bugetul ANOFM vedem că asistența socială propriu-zisă reprezintă doar 2/3 din cheltuielile instituției, restul de 1/3 fiind bani plimbați între instituțiile statului (contribuții sociale), salariile angajaților, cheltuieli cu fonduri europene – care înseamnă de fapt tot salariile angajaților, alte cheltuieli administrative.
TEXT INTEGRAL pe Logica Economică