Ce reprezintă salariul? Vă rog să nu vă gândiți la definiția legală a termenului (“contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă”), pentru că nici salariatul nu gândește în termeni juridici atunci când se așează la masă să mănânce, după o zi de muncă. Interesantă este natura salariului, semnificația lui economică, scrie Bogdan Glăvan, profesor universitar doctor în economie la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.
Salariul reprezintă valoarea producției realizate de angajat. Antreprenorul nu-i poate plăti acestuia mai mulți bani decât suma pe care firma o câștigă datorită serviciilor respectivului angajat. Dar nu-i poate plăti nici mai puțini bani, deoarece dacă productivitatea salariatului este mai ridicată, atunci alt antreprenor se va arăta interesat să-l angajeze.
Salariile depind de productivitate. Cu cât suntem mai productivi, adică cu cât suntem mai capabili să realizăm o cantitate mai mare (sau una superioară calitativ) de bunuri și servicii utile societății, cu atât producția pe angajat crește, deci cu atât salariul mediu este mai mare. Nu neapărat în termeni nominali, bănești, ci în termeni reali – ceea ce contează de fapt în analiza bunăstării.
Din această minimă considerație rezultă că guvernul nu poate crește salariile. Pentru simplul fapt că guvernul nu poate spori producția de bunuri și servicii atunci când mâzgălește cu pixul un decret. Guvernul face altceva: el confiscă o parte din salariul unora, pentru a le da sau a le crește salariile altora. Se cheamă redistribuția veniturilor – aceasta este tot ce poate face statul.
TEXT INTEGRAL pe Logica Economică