• Acasă
  • /
  • Interviu
  • /
  • Boli ale pielii: Despre MITURILE urbane ale tratării CHELIEI

Boli ale pielii: Despre MITURILE urbane ale tratării CHELIEI

Publicat: 18 decembrie, 2014 09:13

Actualizat: 23 martie, 2022 05:31

Dr. Veronica Moisil este medic dermato-venerolog şi, totodată, unul din cei mai apreciați specialişti ai Clujului în domeniul înfrumuseţării prin metode non-chirurgicale.

În interviul de azi, doamna doctor oferă pentru cititorii BuzzNews răspunsuri privitoare la o problemă care frecventă la bărbați: Alopecia Androgenetică, Calviţia sau Chelia.

Varga Attila: Care sunt cauzele care conduc la apariţia Alopeciei Androgenetice/Calviţiei?

Veronica Moisil: Aş dori să menţionez, încă de la începutul discuţiei noastre, faptul că vorbim despre o reală problemă care afectează deja 30% dintre bărbaţii care nu au atins vârsta de 30 de ani, respectiv 50% dintre persoanele care au depăşit pragul de 50 de ani.

Alopecia androgenetică, calviţia sau chelia  – cum i se mai spune în limbaj comun – este o afecţiune dermatologică care manifestă repercursiuni asupra foliculilor piloşi, în special asupra celor de la nivelul scalpului.

Evoluţia alopeciei este una cronică, determinând pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul capului, dar şi de pe corp. Cauzele alopeciei androgenetice sunt multiple, eu aş aminti acum predispoziţia genetică, apoi hormonii masculini crescuţi, respectiv Hiperandrogenismul.

Acesta este caracterizat prin producerea în exces de androgeni de către glandele suprarenale, ovare sau ţesut adipos, excesul androgenic putând rezulta şi din sensibilitatea crescută periferică la androgenii circulanţi.

Excesul de androgeni afectează, aşadar, diferite ţesuturi şi organe, determinând condiţii clinice, variind de la acnee până la virilizare. S-ar mai înscrie apoi, tot la cauze ale bolii, stresul psihic cronic, regimul alimentar neadecvat sau alte afecţiuni dermatologice ca de pildă micoze, parazitoze etc.  

Varga Attila: Din ce motiv este această afecţiune mai gravă şi mai frecventă la bărbaţi decât la femei?

Veronica Moisil: Explicaţia este una cât se poate de simplă. Este vorba despre o secreţie sporită de testosteron. Afecţiunea în sine se impune treptat, cunoscând 5 nivele/tipuri distincte de manifestare:

– tipul I apare la bărbaţi în jurul vârstei de 20 de ani cu localizare fronto-temporală;

– tipul II apare în jurul vârstei de 30 de ani la nivelul creştetului şi vertexului;

– tipul III este intalnit la bărbaţii de 40 de ani la nivelul frunţii;

– tipul IV apare în jurul vârstei de 50 de ani, pe aproape jumătate din regiunea frunţii, întinzându-se până la vertex şi, finalmente,

– tipul V care se impune după 55 de ani sub forma aşa numitei ”calviţii hipocratice”, părul fiind prezent doar la lizieră.     

Varga Attila: Este mătreaţa un semn în acest sens? Dar albirea prematură a părului sau tricotilomania?

Veronica Moisil: Mătreaţa sau dermatita seboreică poate fi asociată cu boala. Ea apare pe un fond de ten gras, iar despre tenul uleios putem spune că este adrogenic determinat.

Cât priveşte albirea părului sau tricotilomania, ele se impun, mai degrabă, pe un fond de stres, fiind afecţiuni care se pot trata, alopecia angrogenetică, în schimb, îşi aşteaptă încă un leac eficient pentru fiecare din nivelele precizate.

Varga Attila: În ce măsură această boală este transmisibilă prin folosirea unor obiecte comune: piepten, căciulă, pălărie, batic etc.? Acelaşi pieptăn folosit de frizer, spre exemplu, în cazul unei persoane cu alopecie, iar apoi la o persoană sănătoasă poate transmite afecţiunea? 

Veronica Moisil: Cu siguranţă nu! Alopecia androgenetică sau chelia nu se transmite prin obiectele pe care le-aţi menţionat. Fireşte, din considerente care ţin de igiena personală, este indicat să avem fiecare propriul piepten, propria pălărie etc., dar ele nu transmit afecţiunea în sine.

Dacă e vorba despre o continuitate a bolii, după cum precizam şi în cele de mai sus, calviţia sau chelia vine pe cale genetică. Restul ţine de mitologie…  

Varga Attila: De ce în cazul bărbaţilor, alopecia se manifestă cel mai acut în partea centrală a capului?

Veronica Moisil: Zona centrală a capului reprezintă zona cu ţintă hormonală, fiind zona seboreică şi androgen dependentă. Altfel spus, în acea parte, glandele sebacee sunt mai productive, iar afectarea lor are consecinţa pe care o discutăm acum. 

Varga Attila: Ce legătură există între alopecia feminină şi infertilitate?

Veronica Moisil: În cazul persoanelor de sex feminin care generează testosteron sporit – secreţie sporită a glandelor suprarenale sau a ovarelor– se ajunge la aşa numitul Sindrom al Ovarelor Polichistice. Este o afecţiune foarte serioasă care afectează fertilitatea femeii, generând căderea părului, dar şi apariţia de acnee sau a hirsutismului.

Paradoxal este că, în cazul sindromului ovarelor polichistice, se poate ajunge la apariţia firelor de păr în cele mai neaşteptate părţi ale corpului: sâni, obraji, gambe. În consecinţă, trebuie acordată multă atenţie acestor simptome, urmând un tratament corespunzător.   

Varga Attila: În cazul femeilor însărcinate, modificările hormonale pot conduce la alopecie?

Veronica Moisil: Da, în această situaţie se poate ajunge la pierderea firelor de păr, mai ales în condiţiile în care alăptarea în sine lipseşte adesea corpul de elemente principale precum: minerale, fier, magneziu sau alte vitamine. Chiar şi aşa, alopecia, în acest caz, este una temporară şi nu definitivă. 

Varga Attila: Cum se tratează alopecia androgenetică la bărbaţi şi la femei?

Veronica Moisil: Aş putea spune că, la ora actuală, alopecia androgenetică se poate trata în patru moduri distincte: Prin substanţe active, ca de pildă Minoxidilul, care se aplică local tocmai în ideea de a vasculariza mai bine pielea capului şi pentru a menţine foliculul pilos viu.

Ar mai fi  tratamentul hormonal în vederea scăderii secreţiei de hormoni androgeni, dar acesta este pretabil la femei, apoi Terapia cu Plasma din sânge propriu şi, fireşte, transplantul de păr care este, întradevăr, o soluţie la această problemă, însă reprezintă o varianta mai costisitoare.

Varga Attila: Tunsul 0 si spălatul frecvent pe cap pot contribui la creșterea mai rapidă a părului ?

Veronica Moisil: Îmi pare rău dacă vă dezamăgesc, dar şi în aceste variante menţionate de dvs. regăsim miturile urbane care nu au un fundament ştiinţific. Tunsul 0, făcut frecvent, NU favorizează creşterea părului în zona capului deja afectată de alopecie, iar spălatul des pe cap (2-3 ori pe zi) nu ajută, din contră contribuie la căderea părului. 

Varga Attila: Cât ajută şampoanele şi alte produse apărute pe piaţă (soluţii, uleiuri, creme etc.) la regenerarea părului?

Veronica Moisil: Fireşte, toate acestea ajută, într-o oarecare măsură, la regenerarea părului, însă trebuie menţionat un aspect important: ele sunt complementare cu terapiile curente, dar nu suficiente.

În consecinţă, recomand folosirea lor, mai ales a produselor care se vând în farmacii şi sunt special create în acest scop, dar în combinaţie cu un tratament adecvat.  

Varga Attila: Ce se mai poate face în cazul celor pentru care deja este prea târziu?

Veronica Moisil: Această boală trebuie prevenită mai degrabă decât tratată. În cazul celor care se confruntă cu această afecţiune, pe nivel de început sau mediu, ea poate fi controlată şi împiedicată să se extindă. La cei care au deja alopecie în formă avansată, singura soluţie rămâne transplantul de păr.

Varga Attila: Cât de costisitor este să tratezi această boală?

Veronica Moisil: Depinde foarte mult de varianta pe care o alege pacientul. În general nu este un tratament scump, spre exemplu cel cu Minoxidil costă în jur de 50 de Ron pe lună. E de reţinut însă un alt aspect, deloc de neglijat: tratamentul în sine, odată început, trebuie continuat pe termen foarte lung! Fără întreruperi! Altfel, drumul către faza finală a bolii este unul ireversibil. Ţine doar de timp…   

Varga Attila: Ce tratament oferiţi Dvs. ca dermatolog pentru alopecie androgenetică?

Veronica Moisil: În cazul pacienţilor mei, aleg să merg pe varianta unei combinaţii de minerale cu Minoxidil şi şampoane adjuvante. Costul acestui tratament se ridică undeva la 100 de Ron pe lună. Din punctul meu de vedere este soluţia cea mai optimă, iar rezultatele obţinute până acum sunt pe deplin satisfăcătoare. Ţine însă mult şi de pacient.

Aşa cum cred că ştiţi deja, există un dicton care, mie personal, îmi place foarte tare, iar în cazul problemei noastre, el chiar ajută mult: ”Dacă undeva există o Dorinţă sinceră, acolo există şi o Cale… Întotdeauna!”

Dr. Veronica Moisil

Medic specialist dermatovenerologie

Clinica ESTETDERM – Cluj-Napoca

Str. George Bariţiu nr. 24, Ap. 1

Tel: +40 264.333.407, +40 758.035.868, +40 758.035.950

Orar de consultaţii: Marţi şi Joi, orele 16-19 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu oferit BuzzNews.ro că anul acesta încep ...

Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
Success message!
Warning message!
Error message!