Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor solicita retrocedarea a 166.000 hectare de pădure.
Iniţial, în 2007, Tribunalul Suceava a dat câştig de cauză Fondului Bisericesc şi a obligat Romsilva – Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia Fondului Bisericesc o suprafaţă de 166.613 de hectare.
Fundaţia privată Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, din care fac parte mai multe persoane fizice, este condusă de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Aceasta dorea să intre în posesia a 166.000 de hectare de pădure de pe raza judeţului Suceava, precum şi a 150 de clădiri şi a peste 1.000 de kilometri de drumuri forestiere.
Fundaţia susţine că este aceeaşi persoană juridică cu o altă fundaţie, cu nume identic, înfiinţată de statul austriac.
Potrivit unui raport al Curţii de Control din 2013, prin două ordonanţe din anii 1781 şi 1783, împăratul Iosif al II-lea al Austriei (din 1775, nordul Moldovei-Bucovina intrase sub stăpânire austriacă) dispune reducerea numărului de mănăstiri şi schituri şi ‘încamerarea’ moşiilor acestora dăruite de domnii Moldovei şi de boieri cu condiţia ca ‘veniturile să se folosească pentru binele coreligionarilor din provincia în care s-au încamerat moşiile’.
Prin ‘Regulamentul bisericesc’, emanat de la autoritatea statală, a luat naştere Fondul Bisericesc.
DETALII pe capital.ro