Școala Informală de IT (SIIT), brand clujean cu o vechime de cinci ani și acoperire națională în cele mai mari șase hub-uri IT din România, a sărbătorit în această vară trei ani de prezență în Iași, orașul emergent al anului și noul pretendent la titlul de capitală IT a României.
În această vară, Iașiul sărbătorește atingerea pragului de 20.000 de angajați în industria hi-tech și depășirea celui de 2.500 de absolvenți IT pe an, în cadrul celor patru facultăți de profil. Școala Informală de IT a contribuit substanțial la promovarea și facilitarea unui mindset adecvat realităților industriei, prin curricule sincronizate și mereu actualizate cu cerințele pieței. Alături de brand-ul clujean stau peste 15.000 de prieteni (pe Facebook) pasionați de tehnologie și peste 3.000 de absolvenți în întreaga țară.
„Iaşiul devine tot mai mult un pol de dezvoltare IT. Pe lângă programatori din toată Moldova și chiar din București, am devenit atrăgători și pentru cei din Cernăuţi, Odessa (Ucraina) sau Bălţi, Chişinău, Cahul (Republica Moldova). În 2018, Iașiul a primit și titlul de oraşul emergent al anului, oferit oraşelor în ascensiune“, potrivit lui Dan Zaharia, site-manager al Școlii Informale de IT, Iași.
Brand de Cluj, lider în sectorul educației informale pe segmentul IT, confirmat la nivel național de parteneriatele cu angajatorii de top, Școala Informală de IT este prezentă în cele mai mari 6 hub-uri IT din România (Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara, Brașov, Craiova), cu o comunitate activă de 100 de mentori practicieni în mari companii IT naționale și internaționale. La nivel național, SIIT are peste 3000 de absolvenți, o rată de angajabilitate de 80% și pune la dispoziție 27 de programe educaționale.
”Am reușit să dezvoltăm la Școala Informală de IT o comunitate vibrantă, care aduce împreună mentori practicieni cu experiență vastă și performanțe recunoscute în domeniu, alături de oameni aflați la început de drum, cursanți. Suntem lideri în domeniul educației alternative din sfera IT și ne-am făcut o misiune din a schimba în bine viețile oamenilor – testimonialele sunt grăitoare în acest sens – și din a ajuta societatea prin diverse proiecte comunitare, incubate în cadrul școlii”, a declarat Mihai Talpoș, co-fondator al Școlii Informale de IT.
Școala Informală de IT a fost înființată ca o metodă alternativă de educație, (un model disruptiv), ca o șansă la un nou început, pentru oamenii care doresc să se reinventeze profesional și să evolueze personal, sau să ajungă la următorul nivel în carieră. Școala Informală de IT este un mecanism care schimbă în mod relevant paradigma de învățare, cu impact imediat în societate. SIIT este locul unde oamenii vin să învețe „pe bune”, în care mentori – profesioniști ai industriei – interacționează nemijlocit cu participanții la cursuri, unde creăm un nou mindset, din dorința de a da înapoi societății oameni cu poftă de muncă și bine pregătiți.
La Școala Informală de IT oamenii au parte de informatii tehnice, dar mai ales de o experiență aparte, prin metode alternative de predare, într-un mix training – coaching – mentorat, unde se învață și se evaluează “pe bune”, pentru o carieră în IT, nu pentru diplome de hârtie.
Referindu-se la misiunea Școlii informale de IT, Anca Rarău a spus că „avem de-a face cu un demers consistent de susținere a educației, a învățării continue și de încurajare a metodelor practice de reconversie și dezvoltare profesională in domeniul IT„
Standardele de calitate ale Şcolii Informale de IT au fost recunoscute prin certificările: „Education Program of the Year”, Gala de Excelență în Industria Software și Servicii din România, ANIS 2017 și „The most outstanding educational tech program”, Cluj Tech Industry Award, 2016.
Școala Informală de IT a fost înființată în urmă cu cinci ani, în Cluj-Napoca, fiind prezentă azi în șase locații din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova, cu o comunitate activă de 100 de mentori practicieni în mari companii IT naționale și internaționale. La nivel național, SIIT are peste 3000 de absolvenți, o rată de angajabilitate de 80% și pune la dispoziție 27 de programe educaționale, structurate pe 3 niveluri de studiu: inițiere, pregătire și specializare în IT. Alături de Școala Informală de IT stau 120 de companii angajatoare partenere, în demersul pentru o educație alternativă.