Spiritul antreprenorial la români a adus în prim plan afacerile cu trufe, un fel de ciuperci care cresc sub pământ și care, fiind considerate delicatese, sunt vândute cu prețuri piperate. Aceste trufe sunt căutate în păduri cu câini special dresați, însă, cum sunt destul de greu de găsit, unii încearcă să le cultive la ei acasă. Ca și în orice business de nișă, au apărut și speculanții care vând iluzii, cum că primele producții apar la doi- trei ani după înființarea culturilor trufiere pe care ei le amenajează contra unor sume frumușele. Subiectul este tratat de specialistul în silvicultură Nicolae Racolța în cartea sa apărută recent – Ghidul culegătorului de trufe.
„În ţara noastră primele culturi trufiere s-au efectuat prin anii 2005-2006. Deşi au trecut de atunci 10 ani se pare că încă aceste culturi nu au început să producă trufe. Literatura de specialitate menţionează faptul că sunt necesari 10-15 ani până când o cultură trufieră intră pe rod.
Unele firme din Italia dar şi din alte ţări europene pun la dispoziţia celor interesaţi puieţi micorizaţi certificaţi de Institute de Cercetări din acest domeniu din ţările respective.
Preţurile cu care se vând aceşti puieţi sunt din păcate mult prea mari comparativ cu puterea financiară a românilor. Din păcate unele din aceste firme vând iluzii deşarte românilor deoarece precizează că după doi sau trei ani investiţia făcută în cultura trufieră se amortizează sau chiar se pot obţine venituri de mii de euro. În plus de asta exagerează enorm şi în cea ce priveşte cantitatea de trufe ce se obţine de pe un hectar de pădure”.
De câți bani este nevoie pentru a înființa o cultură de trufe citiți pe trufesiciuperci.wordpress.com, blogul lui Nicolae Racolța, autorul lucrării Ghidul culegătorului de trufe.