Pentru o vânătoare corectă, eficientă și spectaculoasă, vânătorii au nevoie de serviciile câinilor specializați. Aceștia sunt de neînlocuit: căutarea, depistarea, găsirea și semnalizarea vânatului, când acesta este rănit, precum și urmărirea lui sunt deseori misiuni dificile care pot fi îndeplinite doar de câinii de vânătoare.Există în lume peste 200 de rase de câini de vânătoare care sunt recunoscute de Federația Chinologica Internațională ca fiind rase de câini de vânătoare.După serviciile pe care le aduc, câinii de vânătoare pot fi clasificați în patru categorii, după cum urmează:1. Câinii de aret sau pontatori, care atunci când simt vânatul în apropiere rămân nemișcați (pontează), după care, la comanda verbală a vânătorului, stârnesc vânatul și îl aportează.
La noi în țară, cele mai cunoscute și mai folosite rase de caini sunt: Bracii germani, care pot fi cu păr scurt sau sârmos, Setterii, Pointerii, dar și Vijla maghiară, care și ea poate fi cu păr scurt sau cu păr sârmos.2. Câinii prepelicari sau scotocitori, care au în general o talie mai mică; ei stârnesc vânatul, latră puternic și nu se depărteaza prea mult de vânător.
Câinii prepelicari sunt foarte utili în descoperirea vânatului mare, pe terenuri cu desișuri, papură și stufărișuri. Din această categorie fac parte rasele Cocker, Clumber, Sussex, Field, Springer si Spaniel.3. Cainii gonitori si de hartuiala servesc la descoperirea, gonirea si hartuirea vanatului. Sunt foarte curajosi, agresivi, ataca vanatul cu multa inversunare, fiind folositi la vanatoarea de vulpi, mistreti sau urs.
Din aceasta grupa fac parte Copoii, Basetul, Fox Terrier-ul si J jagd-Terrier-ul german.4. Cainii de urmarire a vanatului ranit dupa urma de sange a ursului, mistretului sau cerbului ranitDin aceasta grupa fac parte Limierul englezesc, Limierul bavarez, Limierul hanovrean.Mai sunt si alti caini care nu provin dintr-o rasa anume, dar care dresati special pot fi foarte buni la vanatoare.
Câinii de vânătoare, fiecare cu specializarea lui
ULTIMELE ȘTIRI