Proprietăţile medicinale ale călinului sunt cunoscute încă din antichitate. Grecii şi romanii foloseau ceaiul din coaja de călin pentru fortificarea organismului şi împotriva epuizării fizice şi a durerilor musculare. Vechii egipteni foloseau călinul în ciroze şi afecţiuni hepatice. În ţara noastră în trecut călinul se fierbea după care era folosit la vopsitul în roşu.
Călinul (Viburnum opulus) este un arbust indigen ce poate atinge înălţimea maximă de 5 m. Poate fi întâlnit din zona de câmpie şi poate ajunge chiar şi în zona de munte. Creşte atât ca arbust în păduri de obicei cu expoziţie nordică, păduri cu multă umiditate, uneori apare şi pe păşuni şi prin garduri. Mugurii sunt opuşi, legaţi de luger, acesta este de culoare cenuşie. Florile sunt palmat lobate şi au lungimea de 5-12 cm lungime, înfloresc primăvara, pot fi de culoare albă, roz sau verde.
Peţiolul este scurt de 1-1,5 cm lungime, florile sunt hermafrodite, fructele sunt sferice şi sunt de culoare roşie. Au un singur sâmbure de culoare roşie, gustul lor este acrişor. Importanţă medicinală au scoarţa şi tulpinile tinere, care se recoltează în aprilie-mai. Fructele călinului sunt foarte sănătoase din ele se poate face ceai sau tinctură. Fructele sunt bogate în B, C, K, P, caroten, acizi organici. Din fructele de călin se poate face marmeladă, jeleuri şi diferite băuturi răcoritoare.
Călinul este bogat în: proteine, tanin, viburnină, glucide, pectine, amidon, esteri, flavonoide, steroli, rezine. Călinul este astringent, antispastic, sedativ, antiinflamator, hipotensiv, cardiotonic, laxativ.
Călinul este indicat în următoarele afecţiuni:
– dureri musculare , dureri abdominale, dureri de gât, relaxează muşchii corpului;
– scade şi reglează tensiunea arterială;
– indicat în astm, gripă, răceli, amigdalită, dismenoree, normalizează menstruaţia;
– eczeme, ulticarie, afeţiuni gastrice, colici renale;
– previne infarctul, ulcer gastric şi duodenal, pneumonii;
– insomnii, stări de oboseală, reumatism, colici abdominale;
Se poate folosi sub formă de ceai, tinctură, suc, decoct, cataplasme.