Brăduţii la ghiveci, care pot înlocui cu succes tradiţionalii brazi pentru care se defrişează suprafeţe impresionante de teren în fiecare an, sunt foarte usor de îngrijit.
De obicei, aceşti brăduţi sunt crescuţi în pepinieră, iar când ajung înălţimea de un metru se mută în ghiveci, pentru a putea fi folosiţi ca şi pomi de Crăciun. Pe perioada sărbătorilor, ei pot fi ţinuţi în casă, însă este bine ca încăperea în care se află să nu fie foarte încălzită. Aceştia trebuie udaţi cam de 2-3 ori pe săptămână, cu aproximativ un litru de apă, turnat la rădăcină.
Cei care doresc să îl planteze după sărbători, trebuie să aştepte primăvara, care este momentul ideal pentru această acţiune. Între timp brăduţul poate fi păstra în garaj sau pe balcon, ori în încăperi mai răcoroase.
Pentru plantare trebuie ales un loc neexpus direct soarelui sau vântului; de exemplu, dacă va fi plantat lângă bloc, este bine să se aleagă partea de nord a acestuia. Nu trebuie aleasă o zonă fără alţi pomi sau arbori, precum un câmp deschis.
Dacă în schimb doriţi să îl păstraţi pentru Crăciunul următor, brăduţul, în funcţie de dimensiune, trebuie mutat într-un ghiveci mai mare, cu îngrăsământ şi udat în permanenţă. Bradul poate fi ţinut în ghiveci până la 2 metri.
BuzzNews.ro şi I Love Cluj lansează campania “Salvaţi bradul de Crăciun”, pentru a-i încuraja pe clujeni să cumpere braduţi la ghiveci.
Obiectivul campaniei este acela de a reduce cât mai mult posibil tăierile masive de brazi în perioada sărbătorilor de iarnă. Consecinţele afacerii cu pomi de iarnă retezaţi din pădure pot fi văzute în ianuarie, când pubelele sunt pline de braduţi uscaţi.
Dacă veţi cumpăra brazi la ghiveci, pomii care ne-au luminat sărbătorile pot rămâne în casele sau grădinile noastre, ca decoraţiuni naturale, sau pot fi plantaţi în pădure, în mediul lor natural. Fii bun de Crăciun: adoptă un brăduţ la ghiveci!
Clujenii care îşi doresc să achiziţioneze braduţi de Crăciun la ghiveci o pot face pentru sume cuprinse între 50 şi 600 de lei. Brazii la ghiveci se găsesc zilele acestea cam peste tot. La sediul Ocolului Silvic, brăduţii la ghiveci pot fi achiziţionaţi contra sumei de 130 de lei.
Mai multe personalităţi din Cluj-Napoca s-au arătat plăcut impresionate de campania iniţiată de BuzzNews în partneriat cu I Love Cluj, “Salvaţi bradul de Crăciun”. Printre acestea se numără preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, viceprimarul Laszlo Attila, vicepreşedintele PSD Cluj Aurelia Cristea, dar şi activiştii Szakats Istvan, Adi Dohotaru sau actorii Teatrului Naţional Ramona Dumitrean sau Emanuel Petran.