Cancerul de colon este a treia afecțiune oncologică în România, după cancerul pulmonar și cel mamar, în ceea ce privește mortalitatea. O treime din aceste cazuri ar putea fi prevenite prin controale de rutină, însă la noi prevenția e la stadiul de teorie. România investește în prevenție numai 20 de euro pentru fiecare persoană comparativ cu media europeană care este de 102 de euro. Să nu ne mirăm prin urmare că țara noastră este pe penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al speranței de viață. Acest subiect a fost analizat la Via Cluj TV cu prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, secretarul Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, inițiatorul Planului Național de Cancer în mandatul de ministru al Sănătății din 2016.
În România, în anul 2020, s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer (53.881 la bărbați și 45.005 la femei) și 54.486 decese din cauze oncologice (date GLOBOCAN), însă profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu crede că numărul este mult mai mare.
“S-ar putea ca cifra să fie mult mai mare. Nu avem un registru național, singurele date sunt cele de la Cluj și mai nou și cele de la Timișoara plus extrapolări de la țările vecine, de obicei se folosesc din Bulgaria și Slovenia, deoarece împărtășim unele caracteristici cu aceste populații.
2020. Vorbim de un an în care toți pacienții de cancer din toate țările europene au suferit. Pe de-o parte, pentru că milioane de oameni nu au mai beneficiat de screening, mă refer la cei din țările din vest, nu vorbim de România unde e infim numărul de situații în care s-a făcut screening, fapt care afectează și raportarea.
O altă informație relevantă pentru analiza făcută de profesorul Achimaș este cea referitoare la datele apărute în raportul de țară publicat recent de Comisia Europeană cu privire la România.
Documentul indică faptul că în România speranța de viață a crescut cu patru ani între 2000 și 2019, dar a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului COVID-19.
Bolile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces cauzată de cancer. Din păcate, cheltuielile pentru sănătate din PIB-ul României sunt printre cele mai mici dintre țările UE (doar Bulgaria este după noi în clasament).