Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță readucerea pe scenă a colosalei producții a spectacolului La Fanciulla del West de G. Puccini, care a avut o premieră de mare succes în Stagiunea anterioară. O producție grandioasă, cu decoruri impresionante și costume autentice, în regia lui Rareș Trifan, invită publicul în atmosfera Vestului American, pentru a explora epoca Goanei după aur, în 27 și 29 octombrie! Unul dintre cele mai apreciate și speciale titluri din repertoriul operistic internațional, o operă ce se cântă rar în România și care nu se află în prezent în repertoriul niciunui alt teatru liric din țara noastră, promite publicului o experiență unică prin distribuția extraordinară!
Povestea operei La Fanciulla del West relatează întâmplările a doi îndrăgostiți, eroina Minnie – interpretată de soprana invitată Gabriëlle Mouhlen – și banditul Dick – interpretat de tenorul invitat Daniel Magdal. Aflând că Dick este de fapt un bandit al unei trupe de hoți, căutat pe numele de Ramirez, Minnie, îndrăgostită profund, plănuiește salvarea lui. Șeriful locului, Jack Rance, personaj interpretat de baritonul Florin Estefan – o curtează pe Minnie, dar totul se întunecă atunci când descoperă că aceasta îl ascunde pe Ramirez. Poate tânărul bandit să-și lase trecutul în urmă și să înceapă totul din nou alături de Minnie? Aceasta este întrebarea care oferă suspansul întregii povești.
Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte David Crescenzi – Dirijor, Rareș Trifan – Regia, lighting design și concept video, Adrian Damian – Scenografia (invitat), Ovidiu Pop – Costume (invitat), Magdy Hawash, Rareș Trifan: Conținut video. Distribuția aduce în roluri principale soliști apreciați precum soprana invitată Gabriëlle Mouhlen în rolul Minnie, tenorul Daniel Magdal în rolul banditului Dick Johnson și baritonul Florin Estefan în rolul șerifului Jack Rance. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Pianist, dirijor de orchestră și cor, Maestrul David Crescenzi și-a început studiile la Conservatorul din Pesaro, specializându-se în orchestrație, pian, muzică corală și dirijat coral. Recunoscut pentru pasiunea și dedicarea absolute, cele peste două decenii ale activității sale artistice l-au consacrat pe scenele muzicale internaționale în triplă ipostază: pianist acompaniator, dirijor de orchestră şi dirijor de cor. Începând cu anul 2017, David Crescenzi este Director Artistic al Operei române clujene.
Regizor de teatru și operă, Rareș Trifan își desfășoară activitatea, începând cu anul 1995, în cadrul Operei Naționale Române Cluj-Napoca. A ocupat de-a lungul timpului funcțiile de Director adjunct (2004-2006) și Director General (2006-2012) al instituției noastre. În perioada 2013-2017 a fost coordonator de proiecte în cadrul Institutului Cultural Român din New York, fiind și membru al The Kennedy Center of Performing Arts din Washington DC.
Născută în Olanda, Gabriëlle Mouhlen a studiat canto clasic sub îndrumarea lui Montserrat Caballé și Cristina Deutekom. În 2019, a debutat în rolul Desdemonei din Otello de G. Verdi, la Aalto-Musiktheater Essen. Printre rolurile sale importante se numără Leonora (Il Trovatore de G. Verdi), Nedda (I Pagliacci de R. Leoncavllo), Lady Macbeth (Macbeth de G. Verdi), Abigaille în (Nabucco de G. Verdi), Amelia (Un Ballo in Maschera de G. Verdi) și multe altele. Gabriëlle Mouhlen a colaborat cu numeroase instituții de prestigiu la nivel internațional, în calitate de solist invitat, dintre care amintim Central Florida Opera, Teatro del Giglio di Lucca, Macedonia Opera, Koblenz Opera House, Aalto-Theater Essen și Opéra de Nice.
Tenorul Daniel Magdal a evoluat pe scenele multor instituții de renume din Europa, America și Asia, abordând repertoriul pentru tenor lirico-spinto şi mai târziu, cel pentru tenor spinto-dramatic. Debutul său la Opera Națională București în rolul lui Radames din opera Aida a fost începutul unei colaborări fructuoase, mai întâi ca solist angajat, iar ulterior în calitate de Director artistic. Vastul său repertoriu cuprinde roluri în opere prestigioase, precum și concerte vocal-simfonice.
Florin Estefan, unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, a fost aplaudat pentru însușirea cu succes a unei serii complexe de roluri operistice. Ulterior pregătirii academice de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca și Cardiff International Academy of Voice, baritonul este solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca începând cu anul 2012, instituție care se bucură și de viziunea sa inovatoare din ipostaza de Manager General, începând cu anul 2015 – fiind, totodată cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice înființate în România.
După succesul operei Madama Butterfly, Puccini căuta un nou libret, în cele din urmă alegând piesa The Girl of the Golden West a autorului american David Belasco. Finalizând libretul în 1909, Puccini a avut nevoie de aproape un an pentru a termina partitura. Având premiera mondială în anul 1910 la Metropolitan Opera, La Fanciulla del West a arătat fascinația compozitorului pentru culturile exotice. În acest caz, el se îndreaptă spre California, pentru a explora epoca Goanei după aur.
Spectacolul va readuce, așadar, pe scena noastră, în 27 și 29 octombrie, o poveste eternă din universul spectaculos al vestului american, unde muzica inovatoare și situațiile dramatice vor oferi o vivacitate aparte intrigii, guvernate de o întrebare puternică: iubire sau lege?
Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și de la Agenția de Bilete a Operei aflată pe latura estică a clădirii, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat ființă la 18 septembrie 1919, şi până în prezent, pe scena Operei clujene au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate școlile şi stilurile.