• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Caravana teatrală „Cultură’n șură” are turneu în Transilvania

Caravana teatrală „Cultură’n șură” are turneu în Transilvania

Publicat: 23 iunie, 2016 12:20
Actualizat: 23 martie, 2022 05:16

Pentru al patrulea an la rând proiectul „Cultură’n șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru. „Cultură’n șură” își propune reintroducerea comunităților de la sat pe harta culturală profesionistă în patru pași simpli: se montează spectacolul, se iese la cules de sate, se caută șuri primitoare și se invită toată suflarea la teatru. Se dorește împărtășirea bucuriei oferite de teatru cu toți cei aflați departe de scenele orașelor. „Cultură’n șură” oferă educație, cultură și divertisment totodată, devenind un eveniment marcant în viața comunității.

altera
Copii asistand la repetitii
Regizorul Victor Olăhuț, inițiatorul și managerul proiectului, împreună cu actorii Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt și Alexandru Minculescu vor juca piesa „Fisura” de Flavius Lucăcel în trei sate din județele Cluj, Alba și Sibiu. Startul proiectului va fi dat de reprezentația de la Muzeul Satului din Baia Mare, la invitația directorului Teatrului Municipal, Radu Macrinici, vizând includerea în traseul caravanei teatrale și a unor sate din Maramureș, pe viitor.

Calendarul reprezentațiilor susținute în șuri:

altera
30 iunie ora 22:00 – Muzeul Satului Baia Mare, în șura „Valea Vinului”

1 iulie ora 21:30 – comuna Râșca, județul Cluj, în curte la Viorel a lu’ Boașcă

2 iulie ora 21:30 – Galda de Jos, județul Alba, la Liviu a  lu’ Pilu, lângă Hudița Morii

3 iulie ora 21:30 – satul Săsăuș, comuna Chirpăr, județul Cluj, la Valentin Oltean, Casa Cantorului

Intrarea la spectacolele susținute în sate este gratuită!

Proiectul „Cultură’n șură” propune publicului de la sat spectacole de calitate ce se joacă cu succes pe scene profesioniste din București. Spectacolului „Fisura” i-a fost decernat premiul „Noi la sala nouă” în cadrul Festivalului Comediei Românești (FestCo) 2014, iar „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov a intrat în repertoriul Teatrului de Artă din București. 

Sălajul a dat tonul culturii în șură!

„Cultură’n șură” ajunge anul acesta la cea de a IV-a ediție datorită succesului înregistrat în anii anteriori în județul Sălaj, unde a fost sprijinit logistic și financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Continuând un parteneriat de tradiție, caravana teatrală va parcurge și anul acesta, în luna august, un traseu prin cinci sate sălăjene. Sunt în desfășurare repetițiile pentru un spectacol pe texte de Ion Băieșu, care va avea premiera în șurile din Cheud, Hida, Marca, Tihău și Cuzăplac. Din distribuție fac parte actorii Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase, iar regia este semnată de Victor Olăhuț. 

„Cultură’n șură” este deja un eveniment așteptat în satele pe care le-am vizitat până acum. An de an, începând cu prima ediție, la reprezentațiile din șuri au participat în medie 200 de spectatori, în comuna Cheud înregistrându-se chiar un record anul trecut, când în curtea Rodicăi Birta s-au strâns în jur de 400 de oameni. Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe județe, devenind astfel un proiect cultural regional.

Proiectul este derulat prin Asociația Inceptus România și partenerului de tradiție, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, i se alătură noi prieteni, atât din mediul privat cât și public: Tenaris, F.R.A.I., Teatrul Podul, The Soviet, Lecom, CentoGroup, EduCab, ArkMedia Advertising, Teatrul Municipal Baia Mare, primăriile comunelor Râșca, jud. Cluj, Galda de Jos, jud. Alba, Chirpăr, jud. Sibiu și bineînțeles Viorica Samson Manea, căreia îi mulțumim pentru sprijin și entuziasm.

Vara acesta vă așteptăm din nou în șură pentru o porție de cultură!

Pentru mai multe detalii despre proiect, accesați pagina facebook.com/culturansura

Fisura, de Flavius Lucăcel

Pentru Michi şi Ani, cămara este centrul universului, dar când fisura amenință să distrugă echilibrul vieții lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Cine este duşmanul nevăzut care provoacă paguba? Să fie tramvaiul? Să fie traficul nemilos de pe strada adiacentă? Să fie trenurile? Oricare ar fi talia inamicului, bătrânii sunt gata să se ia la trântă cu el! 

Distribuția: Corina Moise, Florentina Năstase, Silva Schmidt, Alexandru Minculescu

Scenografia: Ioana Olăhuț

Muzica: Indie Folker

Regia: Victor Olăhuț

Cronici 

„Aceasta este una dintre cele mai reușite piese scrise de Flavius Lucăcel pînă acuma și, categoric, cea mai ofertantă pentru actori și regizor. O piesă „ionesciană”, despre absurdul care invadează viața domestică transformând pașnicul cuplu de bătrînei îndrăgostiți de murături, în adevărați teroriști („deraiori” în serie…), fericiți să numere… cadavrele rămase în urma accidentelor pe care le produc. Viața de afară le terorizează micuța viață familială iar atunci procedează și ei în consecință. Desigur, fără vreun rezultat, fisura din cămară crește continuu (precum cadavrul dintr-o piesă celebră…) iar jocul comic și grotesc totodată, poate continua la nesfîrșit, ca un perpetuum mobile.

Replici sprintene, cu priză la public, o pendulare între rîs și plîns, nimic nu pare prea serios în lumea aceasta crepusculară în care trăim, fără șanse concrete de a (mai) repara ceva… Personajele sînt caricaturi simpatice care uneori se mișcă parcă manevrate de nevăzute sfori, precum marionetele, ba chiar și cîntă! Nu este tocmai un musical, e mai degrabă vorba despre un soi de vodevil, cu „cînticele” haioase (bine „gîndite” de compozitorul IndieFolker…), presărate ici colo… la momentul potrivit. […]”

Radu Ţuculescu, Revista Tribuna

Mulți spun că spectacolul demarează cu o lectură. Se prea poate să fie așa, dar uneori începe și de la afiș. Privind afișul ”Fisura”, am fost atenționat de cele două nume în diminutiv – Lucăcel și Olăhuț -, autor și regizor. Mi-am zis: ”Uite o comedie în diminutiv!” Se știe, diminutivul micșorează, nu prin minimalizare, ci prin creație, delimitând. După ce am văzut ”Fisura”, am exclamat: Merge! Comicul se ivește din duioasa naivitate a personajelor. Dar mai este ceva… Cadrul idilic, de care se bucura odinioară casa, este anulat de asaltul tehnologicului. Deși fisurată, casa rămâne pe loc, iar locatarii ei nu se dau duși. Ba, din contră: lovesc și ei cum pot în măreția tehnologicului, deraind tramvaiele de pe șine. Comicul apare din contrast… Buturaga mică răstoarnă carul mare.

Și apoi, mai este ceva nostim… Plăcerea degustării din dulceața de măcieșe este spulberată de fisura în peretele din cămară. Am surâs în mine și mi-am șoptit: Spectacolul acesta merită un premiu. Și uite că l-a luat! Gând la gând cu bucurie.

Nicolae Havriliuc, Teatrul Azi

Sună incitant, bizar, nostalgic și vetust. Evenimentul a avut loc sâmbătă seara, 29 iunie 2013, ora 22 în satul Hida din județul Sălaj, chiar în șura lui badea Florea a lui Juvri. Acolo s-a jucat piesa Fisura de Flavius Lucăcel, sub egida asociației culturale JAD din Cluj, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Primăria comunei Hida s-a implicat total, asigurând intrarea liberă tuturor.

Am sosit seara pe la ora 21. Am oprit mașina să întreb unde e locația. Era suficient să pronunți cuvântul șură și fețele sătenilor se destindeau într-un zâmbet larg, plin de mândrie locală. Badea Florea se ținea bine la vârsta sa înaintată. Curtea era plină de bănci. Scena se înălțase în șura deschisă, evitând fânul debordant. Reflectoare, tehnicieni, găini domolite, porumb verde, cer mirat. Autorul Lucăcel se bucura precum un copil, primind spectatorii cu o agitație tonică. Regizorul Victor Olăhuț punea la punct ultimele detalii.

Spectacolul a provocat râsete în serie, aplauze frenetice de la spectatori simpli, gata să accepte teatrul în viața lor, aidoma fascinației caravanelor cinematografice revolute. Pe ei, pe spectatori, nu-i interesau posibilele filiații ionesciene ori beckettiene. Râdeau de Ani, de Michi, de Marina și de Gogu. La Flavius Lucăcel burlescul coabitează cu absurdul, realul se dilată, tehnica sperie, ba creează și monștri.

Regizorul Victor Olăhuț a adaptat impecabil textul. Nu se putea să fie mai inspirat, mai ales că a creat și momente muzicale adecvate, fără nimic ostentativ, integrate artistic și cu măsură.

Alexandru Jurcan, Caiete Silvane 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!