Cărţi de ficţiune şi fantezie – o modalitate de a fii mai fericit şi mai creativ

29 iulie, 2021 09:11

Se pare că ficţiunea şi fantezia sunt extrem de benefice pentru cititori şi au numeroase avantaje atât în plan creativ, cât şi emoţional şi psihologic. În plus, există numeroase cărţi de ficţiune şi fantezie şi autori numeroşi, oferta este variată şi atractivă şi ai de unde să alegi!

Ficţiunea îţi permite să explorezi lumi imaginare şi îţi oferă o modalitate eficientă pentru a-i înţelege mai bine pe cei din jur, pentru a-ţi exersa creativitatea şi, totodată, creierul.

Iată de ce merită să îţi îmbogăţeşti lectura cu acest gen!

Îţi dezvoltă empatia

Dacă ai probleme în a te pune în locul altora şi a-i înţelege, ar trebui să îţi exersezi capacitatea de a empatiza, iar cărţile de ficţiune şi fantezie îţi oferă una dintre cele mai eficiente metode pentru a face acest lucru. Acest tip de lectură te obligă să îţi exersezi imaginaţia şi te va ajuta să activezi acele legături sau zone din creier care sunt responsabile cu înţelegerea celor din jur, dezvoltându-ţi capacitatea de a vedea lucrurile şi din alte puncte de vedere. Astfel, îţi va fi mai uşor să interacţionezi şi să înţelegi gândurile şi sentimentele altora.

Fantezia şi ficţiunea îţi oferă oportunitatea de a te identifica cu sentimentele şi frustrările personajelor, de a le ghici motivaţiile ascunse şi de a le urmări, iar când citeşti despre emoţii şi situaţii şi ţi le imaginezi, este aproape ca şi cum le-ai trăi tu însuţi. 

Te ajută să gestionezi stresul

Creierul are nevoie de perioade de detaşare şi de odihnă. În acest mod va fi mai uşor să facă faţă situaţiilor solicitante şi stresante şi să funcţioneze la cote maxime. Cărţile de ficţiune şi fantezie sunt o modalitate excelentă de a-ţi odihni creierul, de a-l pune într-o stare plăcută, asemănătoare meditaţie. 

Acest lucru are beneficii pentru sănătate, te ajută să te relaxezi şi să îţi regăseşti calmul şi liniştea interioară. În plus, cititorii de ficţiune dorm mai bine, sunt mai puţin stresaţi, au stima de sine la un nivel crescut şi suferă mai puţin de depresii.  

Contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor

Cărţile de ficţiune şi fantezie sunt adevărate simulatoare de realitate şi pun cititorul în ipostaze noi, incredibile, neaşteptate. Viaţa este complicată pentru toţi, iar modul în care o percepem şi acţionăm sau reacţionăm poate face diferenţa între succes şi eşec. 

Deseori suntem puşi în faţa provocărilor dificile, interacţiunea cu cei din jur lasă de dorit şi ne poate fi greu să găsim soluţiile de care avem nevoie pentru a depăşi cu succes situaţiile. Ficţiunea, însă, te pune în legătură cu idei noi, emoţii complexe şi necunoscute şi te pregăteşte pentru a face faţa acestora în viaţa reală. Este ca şi cum ai face o simulare pe computer pentru a dobândi noi abilităţi. 

Îţi dezvoltă memoria

Poveştile şi povestirile, ficţiunea şi fantezia te vor ajuta să îţi îmbunătăţeşti activitatea cognitivă şi să previ declinul mental. De asemenea, sunt o modalitate de a-ţi exersa şi îmbunătăţi memoria pe termen lung.  

Îţi îmbogăţesc vocabularul

Dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti vocabularul şi să vorbeşti mai fluent, citeşte cărţi de fantezie şi de ficţiune pentru că te vor ajuta să comunici mai uşor cu cei din jur. Cititul îţi pune la lucru cortexul temporal stâng, adică acea parte a creierul asociată cu înţelegerea limbajului. 

Dezvoltă creativitatea

Cărţile de ficţiune şi fantezie îţi oferă mediul perfect pentru exersarea imaginaţiei şi a creativităţii. Cu toţii avem nevoie de stabilitate şi de certitudini şi ne dorim finaluri fericite. Cei care citesc cărţi de ficţiune, mai mult decât cei care citesc non-fictiune, ajung să dea dovadă de deschidere mentală şi să devină mai creativi în găsirea soluţiilor în viaţa reală. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 mai, 2022
Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali
10 mai, 2022
Melanomul malign, un cancer de piele extrem de agresiv! Cum îl poți evita
9 mai, 2022
Diversificarea la bebeluși, sfaturi esențiale din partea dr. Petronela Popoviciu, consilier parental
6 aprilie, 2022
Descoperă 3 ținute de damă pe care le poți purta cu pantofi casual în acest sezon
3 aprilie, 2022
Start sezon moto la Cluj: sute de bikeri au înfruntat ploaia, într-o paradă pe străzile orașului

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede ...

Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție

Cât de periculoasă este de fapt variola maimuței, boala importată din Africa? Epidemia de variolă ...

Cât de periculoasă este de fapt variola maimuței RĂSPUNSUL Profesorului Achimaș-Cadariu

Spitalul Polaris Medical, preluat de Medicover la inceputul acestui an, isi schimba numele in Spitalul ...

Spitalul Polaris Medical a fost preluat de Medicover și se repozitioneaza ca spital chirurgical

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, care este și prim-vicepreședinte al Consiliului Național ...

PARADOX: Digitalizare cu zeci de mii de ANGAJĂRI LA STAT! Reacția lui Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de ...

CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii
Success message!
Warning message!
Error message!