Cartoful mov reprezintă cea mai profitabilă cultură din ţara noastră, la un hectar cultivat cu cartofi mov se poate obţine un câştig chiar şi de 200.000 euro. Studiile efectuate în ultima perioadă de timp arată că cartoful mov este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea mov este dată de conţinutul ridicat de autocianide substanţă ce este recunoscută că are efecte puternice anti-cancer.
Cartoful mov care se cultivă în prezent în ţara noastră a fost adus acum şapte ani de un fermier din Moldova, singurul cultivator de altfel din Europa, originea lui fiind din Peru. În perioada interbelică cartoful mov era cultivat şi în ţara noastră în nord-vestul ţării însă atunci nu i se cunoşteau proprietăţile terapeutice şi încet, încet a cam dispărut din culturi.
Este un soi de cartof care rezistă bine la secetă şi mană. Însă, este atacat de gândacul de colorado, la fel de mult ca şi cartoful autohton. Cartoful mov autentic este cel ce are miezul de culoare mov. Există soiuri de cartof de culoare mov dar care au miezul de culoare albă, aceşti cartofi nu au proprietăţi terapeutice ca cei autentici.
Proprietăți terapeutice
– Reduc tensiunea arterială
– Menţin sănătatea inimii
– Apără organismul de radicali liberi
– Previn îmbătrânirea
– Conţin mai puţine calorii decât cartofii obişnuiţi
– Previn cancerul
Cartoful mov conţine calciu, potasiu, fier, vitamina C, fibre, carbohidraţi, antioxidanţi. Antioxidanţii din cartofii mov sunt de zece ori mai mulţi decât în cartofii obişnuiţi.Cartofii mov ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează celulele de bolile cauzate de radicalii liberi.
Cartofii mov au şi un gust delicios, comparativ cu cartofii albi sau roşii. Preparatele ce se pot obţine din cartofi mov este bine să fie din cartofi fierţi, copţi, sau sub formă de tocăniţe asociate cu legume,dar nu prăjiţi. Culoarea mov se păstreză chiar şi după ce au fost fierţi sau prăjiţi. Datorită faptului că conţin puţine calorii sunt indicaţi şi în curele de slăbire.
Consumul regulat de cartofi mov, înbunătăţesc digestia şi funcţionarea sistemului cardio – vascular. Au proprietăţi energizante, ajută la reglarea temperaturii corpului. Cartofii mov sunt apreciaţi în gastronomie pentru faptul că reprezintă o pată de culoare, în farfuriile consumatorilor.
Producţia la hectar din cartofi albi sau roşii este undeva în jurul a 20 de tone, în timp ce producţia la hectar a cartofului mov este de 33 de tone. Cartoful mov preferă soluri afânate, lutoase, uşor acide, se dezvoltă bine pe soluri cu expoziţie sudică. Se recoltează din iulie până în septembrie.