Cei care vor frauda alegerile parlamentare riscă ani de puşcărie sau amenzi consistente. Folosirea cărţilor de alegător false pot duce la 7 ani în închisoare. Alte infracţiuni se soldează doar amenzi, care pot ajunge chiar şi la 10.000 de lei.
Românii care votează cu cărţi de alegător falsificate sau folosesc buletine de vot false pot face ani grei de pușcărie. Pedepse la fel de mari sunt prevăzute şi pentru cei care introduc în urna de vot mai multe buletine. Cea mai mică pedeapsă este de doi ani de închisoare.
Cei care votează de mai multe ori pot sta în închisoare între şase luni şi cinci ani. Aceeaşi pedeapsă o pot primi şi cei care votează fără să aibă acest drept, dar şi cei care îi împiedică pe alţii să-şi exprime opţiunile. La fel este sancţionată şi violarea secretului votului exprimat de o persoană, precum şi cumpărarea votului unui alegător. O perioadă de timp ceva mai mică în puşcărie, de până la trei ani, este prevăzută pentru persoanele care deschid urnele înainte de ora stabilită.
Alte tipuri de infracţiuni sunt sancţionate cu amenzi. Nivelul maxim ajunge la 10.000 de lei. Românii care dau altei persoane cartea lor de alegător pentru ca aceasta să voteze în numele lor pot primi o amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei. Aceleaşi sume pot ajunge să le plătească şi cei care trec pe listele electorale persoane fictive sau care nu au drept de vot.
Românii tentaţi să-şi ajute favoriţii din cursa electorală trebuie să ştie că în multe situaţii şi tentativele sunt sancţionate.