• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CÂT de mult vor SCĂDEA prețurile, după aplicarea noului Cod Fiscal

CÂT de mult vor SCĂDEA prețurile, după aplicarea noului Cod Fiscal

Publicat: 26 februarie, 2015 11:14

Actualizat: 23 martie, 2022 05:28

Deflația este pericolul major pe care România trebuie să îl evite, iar reducerea taxelor și impozitelor prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal poate contribui la acest efort, în contextul economic și social-politic al UE, care dă semne că din punct de vedere economic lucrurile se îndreaptă spre o situație foarte gravă. Opinia îi aparține vicepreședintelui Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Dan Muresan. 

Dan Mureșan nu crede că măsurile de relaxare fiscală vor însemna un minus la capitolul încasări la bugetul de stat, așa cum susțin unii analiști:

“Contributia si colectarea la stat au crescut mult de la un an la altul, iar nivelul de conformare a crescut si el cu aproximativ 30 la suta. Cei de la Finante isi programau o crestere anuala a veniturilor cu 10-15, insa acest nivel a fost depasit datorita cresterii nivelului de conformare.

Daca este un excedent sau un venit foarte mare fata de ceea ce ai programat, inseamna ca nu se va ajunge la deficit ca urmare a reducerii taxelor si impozitelor”.

In ceea ce privește reducerea TVA de la 24 la 20 la suta din 1 ianuarie 2016, vicepreședintele CNIPMMR crede ca masura va avea drept efect o crestere a nivelului de trai a populatiei cu minim doi la suta ca urmare a scaderii preturilor. 

“In contextul actual economic noi ne aflam pe o pozitie de cerere redusa. Nu vorbim doar de Romania, ci de intreaga Uniune Europeana. Si atunci, este previzibil faptul ca scaderea TVA va stimula consumul. Oricum, noi suntem o tara atipica fata de alte tari din UE, in general.  

De ce? La noi nu se intampla imediat ca o majorare de taxe si impozite sa genereze venituri suplimentare la bugetul de stat.

Totusi, trebuie sa remarcam un exemplu interesant: efectul de reducere al TVA pentru produse de panificatie, nu a insemnat reducerea globala a pretului tuturor produselor de panificatie, dar a insemnat o iesire a multor venituri din zona gri. Si acesta a fost un avantaj pentru bugetul de stat”, a declarat Dan Muresan.

El crede ca un efect pozitiv va avea si reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare – carne, peste, legume si fructe. 

“Cred ca va fi undeva de 10 procente reducerea preturilor. In mod normal, cand faci astfel de calcule si stabilesti un procent, ar trebui stabilit in consens cu cotele care se practica in alte tari, cu cotele concurentiale de TVA pe care le practica tarile din jurul tau si cu capacitatea de absortie a populatiei.

Trebuie sa recunoastem ca mai mult de jumatate din banii romanilor merg pe mancare. O reducere a TVA ar insemna ca oamenii sa poata sa isi permita sa cheltuie mai multi bani si pentru altceva, nu doar pentru subzistenta de zi cu zi”, a spus Dan Muresan. 

In ceea ce priveste masura de scadere a cotei unice de la 16 la 14 din 1 ianuarie 2019, vicepresedintele CNIPMMR a spus ca din punct de vedere psihologic, reducerea este stimulativa:

“Este important sa existe firme profitabile pe piata care sa o aplice. Trebuie sa ne gandim ca acest procent se va aplica si ca impozit pe venitul persoanelor fizice, care iarasi inseamna o crestere a venitului net lunar cu aproximativ doua puncte procentuale.

Reducerile acestea, daca ne uitam la reducerea impozitului pe venit, automat cresc cu doi la suta suma neta pe care o primeste un contribuabil in buzunar. Toate aceste lucruri au un dublu efect.  

Reducerea TVA inseamna acces la mai multe produse. Reducerea impozitului inseamna un venit mai mare. Inseamna ca iarasi poti sa cumperi mai multe produse si servicii.

Tot acest circuit va genera un venit suplimentar la bugetul de stat printr-o rotatie mai buna a banului”, a declarat Dan Muresan.

Noul cod fiscal are in vedere si reducerea fiscalității pentru microintreprinderile active, în paralel cu penalizarea microintreprinderilor fara angajati, cu scopul de a stimula angajarile, iar Ministerul de Finante se asteapta ca aceasta masura, coroborata cu altele, sa dupa la crearea a 325.000 de noi locuri munca. Este realist planul? 

“Cu cat se creeaza mai multe IMM-uri, cu atat se reduce povara sociala asupra statului. Iar acele 325.000 de posturi vizate, de locuri de munca nou create pe care le urmareste statul, ar trebui sa se acopere si prin aceste stimulente. La nivelul UE, are loc un proces periculos de deflatie.

Din pacate, din aceasta spirala nu se poate iesi. Unul dintre motivele pentru care statul român dorește să stimuleze angajarea este ca sa nu ajungem în această situație periculoasă pentru că un punct procentual de deflație este echivalentul a 10-15 puncte de inflație, aici e pericolul major.

De aceea se stimulează consumul, angajarile, pentru ca deflatie inseamna: se inchid firme, creste somajul si automat se reduce vertiginos consumul.

In deflatie, preturile scad, nu se mai consuma, daca nu se mai consuma apar disponibilizari, daca sunt disponibilizati nu au bani si tot asa intr-o spirala care din pacate nu se opreste.  Iar contextul economic si social-politic al UE da semne ca ne indreptam spre o situatie destul de grava”,  a mai spus Dan Muresan. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 februarie, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”
21 februarie, 2024
CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”
20 februarie, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului
19 februarie, 2024
Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?
12 februarie, 2024
Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Asigurările private de sănătate. Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș Cadariu, a apreciază că ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: “Asigurările private de sănătate trebuie aduse în discuție”

CSAT și războiul din Ucraina. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dispus miercuri în ...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române: „Sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii”

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Sabin Sărmaș candidat la Primăria Cluj: Liberalul Sabin Sărmaș și-a anunțat intenția de a candida ...

Liberalul Sabin Sărmaș își anunță candidatura la Primăria Cluj! Cum va reacționa Emil Boc?

L-am întrebat pe Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), ce ...

EXCLUSIV Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte UGIR: „Există o dezindustrializare aproape programată a României”

Gipsy Kings În mai puțin de o lună are loc la Cluj cea mai mare ...

Surpriză de ultim moment la Retro Party Romania, ediția de Ziua Femeii

Partidele din zona extremistă încearcă să vină în perspectiva alegerilor europarlamentare cu oferte tentante pentru ...

Alegerile europarlamentare: Doi reprezentanți CESE, avertisment pentru cetățenii seduși de mesajul partidelor extremiste

Profesorul Daniel David a obținut un nou mandat de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ...

Daniel David, reales rector al UBB
Success message!
Warning message!
Error message!