Certificatul energetic pentru locuinţe este obligatoriu de la jumătatea anului 2013. Oricine vrea să vândă un apartament sau o casă trebuie să evalueze proprietatea din punct de vedere termic şi să prezinte actul cumpărătorului.
Potrivit legii, o locuinţă este încadrată într-o anumită clasă energetică – A (pentru cel mai mic consum energetic), B, C sau D – în funcţie de criterii precum existenţa anvelopării, a repartitoarelor de căldură, calitatea şi dimensiunea geamurilor, existenţa temporizatoarelor de curent electric pe scara blocului etc.
Vestea bună este că preţurile pentru emiterea unui astfel de certificat au scăzut semnificativ în ultima perioadă.
Un raport recent arată că, din 2012 şi până în prezent, tarifele certificatelor energetice, pentru aproape toate tipurile de imobile, s-au redus cu 50 la sută.
Astfel, dacă un certificat energetic pentru o garsonieră costa, în 2012, 300 de lei, la ora actuală, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei. Şi pentru apartamentele cu două camere, tarifele au scăzut considerabil, de la 400 de lei la 180 de lei.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case şi clădiri. Dacă certificatul energetic pentru o casă costa cinci lei pe metru pătrat, în 2012, auditorii energetici au trebuit să se adapteze la puterea de cumpărare a pieţei şi la concurenţa din ce în ce mai mare de la an la an, iar în 2015, tariful unui certificat a scăzut sub doi lei pe metru pătrat.
De asemenea, şi certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puţin în prezent, puţin peste un leu pe metru pătrat, faţă de 4,5 lei pe metru pătrat, cât costa în 2012.
DETALII pe cugetliber.ro.