Peste 128 de mii de persoane au fost trimise în șoimaj tehnic la Cluj iar acum AJOFM se străduiește să aplice stimulentele stabilite de guvern pentru a încuraja angajatorii să mențină locurile de muncă. Directorul AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean, a oferit informații despre aceste stimulente la Via Cluj TV, în emisiunea lui Raul Chiș.
Economia Clujului se resimte din cauza pandemiei. Astfel, la nivel național, județul Cluj este pe locul doi ceea ce privește solicitările pentru șomaj tehnic.
“Am reușit cu succes, spun eu, să plătim pentru perioada acoperită de stare de urgență și starea de alertă un număr de 18.197 de angajatori care au solicitat șomaj tehnic pentru 128.532 de persoane”, spune directorul AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean.
AJOFM Cluj susține, de asemenea, prin subvenționare, atât stimularea încadrării persoanelor care și-au pierdut locul de muncă, cât și stimularea menținerii tuturor categoriilor de persoane care au beneficiat de șomaj tehnic.
Pentru încadrare subvenția este de 2.500 de lei pentru o perioadă de 12 luni, iar condiția pe care trebuie să o îndeplinească angajatorul este una singură: să angajeze persoane care se încadrează în categoria de vârstă 19-29 ani, respectiv, peste 50 de ani. În cazul menținerii personalului, angajatorului i se acordă un decont de 41.5%, bani care, practic, acoperă taxele sociale.
Pandemia a dus, la nivel județean și la disponibilizări în domeniul automotive și cablaje, iar din domeniul turismului o companie care are și punct de lucru la Cluj și-a exprimat intenția de a disponibiliza 55 de persoane.
Chiciudean a mai precizat și faptul că piața forței de muncă din județ este una atipică și că, per total, Clujul nu înregistrază un trend ascendent în ceea ce privește șomajul indemnizat.