Puține fructe au proprietăți la fel de importante asupra sănătății ca și cele de cătină albă. Cu ajutorul acestora se pot trata o multitudine de boli, cum ar fi reumatismul, anemiile, bolile de ficat sau zona-zoster și psoriazis. Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust de 2 -3 m inălţime, cu o rezistenţă mare la geruri şi secetă. Creşte sub formă de tufe ramificate şi foarte spinoase. Rădăcinile sunt superficiale şi au nodozităţi in care trăiesc bacterii fixatoare de azot. Ramurile sunt de culoare cenşii-argintii, cu peri solyoşi. Spinii sunt axilari, puternici, mugurii mici globuloşi, de culoare brună – arămie.Frunzele liniar –lanceolate de pană la 6 cm lungime, pe dos cenuşii- argintii. Florile sunt dioice de dimensiuni mici. Fructele sunt drupe false, globuloase sau ovoide de 7- 8 mm lungime, cărnoase, astringente, portocalii la culoare. Se coc in luna septembrie. Fructele se fac după 4-5 ani de dezvoltare şi pot rămane pe ramuri şi peste iarnă.Cătina este cunoscută incă din antichitate, fiind folosită ca hrana cailor de cursă aceasta conducand la creşterea masei musculare. In China antică, era folosită la tratarea afecţiunilor digestive.Fructele de cătină sunt foarte bogate in vitamine (A, B1-9, C, E, F, D, P, K.), celuloză, beta- carotene, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu.Recomandată in tratarea următoarelor afecţiuni: diaree, reumatism, urticarie, stări alergice, maladii neuroendocrine, anemii, boli de ficat, astenii de primăvară, avitaminoze, scorbut, cancer de colon, herpes, zona-zoster, psoriazis, ciroze hepatice, tumori maligne, arterite.Siropul de cătină se obţine din fructe macerate, peste care se toarnă miere de albină pană ce acoperă fructele, acest sirop are efecte energizante şi măreşte rezistenţa organismului.Uleiul de cătină se obţine prin presare, la rece şi este folosit in tratarea ulcerului gastric şi uodenal, diareei, urticariei, reumatismului. Rezultate spectaculoase are şi in geriatrie.Infuzia se prepară din fructe uscate şi zdrobite,1 sau 2 linguriţe peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită, se mai lasă să fiarba 10 minute.Tinctura se obţine din scoarţa de cătină care se pune la macerat in alcool de 60 – 70 de grade timp de 2 săptămani,se administrează cate 30 picături dizolvate in apă, de 3 ori pe zi. Din fructe de cătină se poate face: sirop, gem, marmeladă, compot.