Pasiunea pentru gătit se poate dezvolta în timp. De cele mai multe ori, totul pornește de acasă și mai exact din bucătăria unde părinții obișnuiau să gătească bucatele tale preferate.
Însă dacă vrei să ajungi la un alt nivel în propria bucătărie și să încerci ceva nou în meniul tău și al familiei, poți face cunoștință cu următoarele ingrediente deosebite. Evident, până nu încerci, nu te poți convinge, însă iată despre ce este vorba.
Ce condimente pot oferi o aromă deosebită preparatelor tale?
Coriandru
Asemănător cu pătrunjelul, însă atât de diferit ca gust, coriandrul este folosit cu precădere în gastronomia din Europa de Vest, precum și pe alte continente. Și în România se adaugă coriandru în diverse preparate, fie proaspăt tocat, fie sub formă de semințe măcinate.
Savoarea este deosebită, cu accente sublime de citrice, iar mâncărurile pe bază de carne vor fi grozave dacă vei folosi coriandru în cantități optime.
Și dacă ai pregătit ceva bun pentru cină, nu ar trebui să îți lipsească o băutură fină care să acompanieze mâncarea. Astfel, poți alege o sticlă de prosecco de la Altex și vei savura o cină ușoară, pe îndelete, la tine acasă.
Curry
Poate că nu ești neapărat adeptul sau adepta preparatelor cu iz asiatic, însă, din când în când poți ieși din zona de confort și încerca ceva nou. Cu puțină pulbere de curry, puiul gătit de tine va căpăta un gust deosebit, la fel și orezul.
Fiind un mix de condimente deosebite, poți încerca un preparat pe bază de sos de curry și să observi diferența în materie de savoare.
Capere
Folosite extrem de mult în gastronomia italiană, caperele au căpătat destul de multă notorietate și în România. Restaurantele cu ștaif au meniuri care conțin preparate însoțite de acest ingredient deosebit, capere.
Și tu poți încerca o rețetă pe bază de carne sau poate chiar o pizza home-made unde principalul ingredient, care să oferă savoarea pe care o cauți în mâncare, să fie chiar caperele.
Tarhon
Gustul tarhonului, cunoscut și sub denumirea de “iarba dragonului”, este inconfundabil. Este suficient să pui câteva fire de tarhon uscat într-o ciorbă ardelenească savuroasă, ca gustul de altădată să te aducă pe alte tărâmuri.
Tarhonul este o plantă puternic aromată, care oferă un gust aparte preparatelor de orice fel, însă trebuie folosit cu măsură, nicidecum exagerat.
Lemn dulce
Despre lemnul dulce puțină lume cunoaște faptul că este un bun condiment pentru mâncăruri. Cu o bază aromată puternică, rădăcina de lemn dulce se folosește cu precădere în Asia, în preparatele cu pui, orez, noodles și legume. Însă și dulciurile pot beneficia de o savoare fină oferită de acest condiment special.
Înainte de toate, poți încerca să faci rețeta de pui cu urechi de lemn, la care să adaugi câteva fire de lemn dulce. O să fii uimit de gustul special pe care îl oferă acest condiment, folosit în cantități optime.
Așadar, preparatele tale pot ieși din zona de confort, dacă îți permiti sa te joci în bucătărie cu câteva din ingredientele descrise mai sus. Nu îți mai rămâne decât să alegi băutura preferată pentru cină și să te relaxezi în peisajul tău.
Sursă foto: Pexels.com