Proteinele şi glucidele care intră în componenţa ciupercilor se combină într-un raport optim. Ciupercile conţin multe minerale (calciu, cupru, potasiu, fosfor, magneziu), acizi organici, substanţe organice, oligoelemente şi numeroase vitamine. Sunt catalogate de nutriţionişti între primele 7 alimente sănătoase din lume.
În ţara noastră cresc peste 250 de specii de ciuperci, cele mai importante ciuperci care se recoltează din flora spontană sunt: hribii, gălbiorii, ghebele, crăiţele, vineţelele, iuţarii, pălăria şarpelui, creasta cocoşului, râşcovii, păstrăvul de fag, buretele de mesteacăn, ciuciuleţii, zbârciogii etc.Principalele ciuperci care se cultivă în ţara noastră sunt champignon, pleurotus, shiitake.HRIBII (Boletus edulis) fac parte din categoria ciupercilor superioare, foate gustoşi căutaţi atât în ţară cât şi în străinătate. Cresc cu precădere în pădurile de stejar, fag, mesteacăn, carpen, pin, tei. Piciorul ciupercii este alb, gros iar pălăria este de culoare brună-gălbuie.Hribi nu conţin zahăr şi lipide, dar au în componenţa lor minerale şi vitamine. Potasiul din hribi ajută la menţinerea unei presiuni sanguine scăzute,inhibă tumorile.GĂLBIORII (Cantharellus cibarius), se întâlnesc atît în pădurile de răşinoase cât şi în cele de foioase. Preferă pădurile cu expoziţie nordică acolo unde există umbră şi umezeală. Sunt de culoare galbenă atât pălăria cît şi piciorul, acesta are o înălţime de 3-4 cm şi o grosime de 2 cm. Este o ciupercă foarte gustoasă. Conţine o multitudine de vitamine şi săruri minerale. Este bogată în calciu de aceea gălbiorii sunt recomandaţi pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor. Ajută la înbunătăţirea vederii, previn infecţiile respiratorii.GHEBELE (Armillaria mellea) cresc pe cioate de fag, stejar, tei, frasin, salcăm, mesteacăn. Piciorul este lung, mai gros la bază, caracteristic este inelul de sub pălărie, culorile variază de la galben la maroniu. Carnea este albă, are un gust şi un miros plăcut.
Au proprietăţi terapeutice importante, astfel au rolul de a preveni infecţiile respiratorii şi a tractului digestiv, reduc simptomele hipertensiunii renale.CRĂIŢELE (Amanita caesarea) creşc în pădurile de foioase, este o ciupercă foarte gustoasă. Când este tânără seamănă mult cu un ou, pălăria este portocalie, piciorul învelit într-o membrană albă, inelul de sub pălărie este gălbui, carnea este albă cu miros plăcut.
Sunt indicate în tratarea migrenelor, reglarea metabolismului, întărirea sistemului imunitar.PĂLĂRIA ŞARPELUI creşte în pădurile de foioase de la câmpie până la deal. Piciorul înalt, mai gros la bază, carnea este albă şi este foarte gustoasă. Datorită conţinutului mare de zinc şi cupru, pălăria şarpelui previne problemele cardiace, asigură o bună funcţionare a metabolismului, întăreşte sistemul circulator.VINEŢICA (Russula virescens), are piciorul lung şi gros de culoare albă, ciuperca are un miros caracteristic de miez de nucă, creşte în pădurile de foioase, este foarte gustoasă. Are proprietatea de a relaxa tendoanele, de a inhiba tunorile, are şi proprietăţi antidiareice şi antifungicide.