Ce e val, ca valul trece: a început relaxarea de decembrie

9 decembrie, 2021 06:43

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat noile măsuri de relaxare care au intrat în vigoare joi, 9 decembrie 2021. Potrivit hotărârii CNSU aprobate miercuri de guvern, se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise neaglomerate, nu însă și în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spaţiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, pieţe, târguri şi locurile unde se formează cozi.

Alte prevederi importante amintite de ministrul Rafila sunt prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu: la 50%, de la 30%; renunțarea la restricțiile de circulație din timpul nopții și, un lucru important, „care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat în mod constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID, care include de data aceasta și testarea”.

„Aceste reguli, care par puțin mai relaxate, trebuie respectate. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative, care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. (…).

Dumneavoastră știți că ieri am participat la conferința miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană. S-a exprimat acolo îngrijorare pentru circulația acestei tulpini (Omicron – n.red.) în spațiul comunitar și principalele lucruri care s-au discutat sunt următoarele: încurajarea populației pentru doza a treia, care să ofere un status imun care să nu pună probleme chiar în cazul infectării unora dintre pacienți, chiar dacă sunt vaccinați, se întâmplă acest lucru, l-am văzut și în cazul celor trei persoane venite din Africa de Sud care au fost vaccinate în prealabil, dar din fericire formele de boală sunt foarte ușoare sau pacienții sunt chiar asimptomatici.

Iar cel de-al doilea lucru care va deveni, probabil, obligatoriu în spațiul Uniunii Europene și pe care noi l-am anticipat și am luat deja primele măsuri este legat de formularul de locație al pasagerului pe care intenționăm să îl introducem în utilizare, începând cu data de 20 decembrie, ca o măsură suplimentară care să permită identificarea rapidă a persoanelor infectate, a contacților acestor persoane și să se poată lua în mod efectiv o măsură de sănătate publică care să răspundă nevoii din acel moment”, a spus ministrul Rafila.

„Faptul că avem patru zile, 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vector de propagare a infecției. De aceea sunt, practic, posibile organizarea în spații deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiție: să promovăm un comportament responsabil. 

Câți români se vaccinează zilnic 

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare a încetinit foarte tare, a scăzut sub 10.000 de persoane care se vaccinează zilnic cu o singură doză.

O să facem și o campanie de informare așa cum trebuie. Este un apel pe care l-am mai făcut tuturor familiilor, să își protejeze vârstnicii, apropo de chestiunea asta, să își vaccineze persoanele vârstnice, asta era altă discuție de la întâlnirea miniștrilor sănătății, protejarea grupurilor vulnerabile este esențială.

Și apropo de asta, vă mai spun un lucru pe care îl sugerez tuturor, dacă se duc să își reîntâlnească persoane din familie, mai ales cele vulnerabile, să se 

Valul 5

Alexandru Rafila: Noi încercăm să pregătim sistemul de sănătate, ca să putem să facem față valului 5. Vă spuneam că am avut deja întâlniri cu medicii de familie, vom continua mai intens în această săptămână să avem întâlniri, cu comisiile de specialitate am avut ale medicinei de familie și de boli infecțioase, deja s-au încheiat – încât să putem să punem la dispoziția populației următoarele tipuri de servicii: testare și vaccinare la medicul de familie, evaluarea stării de sănătate la medicul de familie, tratament în ambulatoriu.

Dacă reușim să facem acest pachet de servicii medicale ambulatorii, împreună cu ambulatoriile de specialitate, bineînțeles, atunci o să putem să scădem presiunea pentru spitale.

Important este, și cred că semnalul îl dăm acum, apropo de măsurile de relaxare pe care le-ați spus dvs., le-ați pus această etichetă, cred că lucrul cel mai important este următorul: oamenii, atunci când simt că sunt bolnavi sau ar putea să fie bolnavi sau au venit în contact cu persoane care sunt bolnave să se prezinte la serviciile medicale.

Testarea și accesul la mall

Alexandru Rafila: O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic național se testează la un laborator, la un medic de familie, într-o farmacie și după ce se testează rezultatul testului este introdus în sistemul informatic și, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesorul certificatului verde, încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori de certificat verde.

Și centrele comerciale pot deschide centre de testare, nu este niciun fel de problemă, dar aceste centre de testare trebuie racordate la sistemul informatic național. Te testezi, îți obții pe telefon certificatul verde și intri în magazin.

Discutăm de un certificat digital COVID, care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două, era vorba de vaccinare și trecere prin boală. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid, în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 ianuarie, 2023
Iar a nins simultan in tot orasul: Patinoar pe strada Spicului din Cluj
27 ianuarie, 2023
OPORTUNITATEA de sambata. Speed dating pentru clujenii 30+ care isi cauta perechea
26 ianuarie, 2023
Dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii: „Medicii ar trebui sa lucreze ori la stat, ori la privat”
26 ianuarie, 2023
Pompa de căldură: Cât costă și câți bani poți economisi cu ajutorul ei
26 ianuarie, 2023
Ecologiștii cer instituțiilor de pe strada Barițiu să asigure accesul clujenilor la râul Someș

Nici un utilaj nu a intervenit vineri dimineata la prima ora pentru dezapezirea Strazii Spicului ...

Iar a nins simultan in tot orasul: Patinoar pe strada Spicului din Cluj

The Coffee Factory le oferă posibilitatea clujenilor 30+ care sunt singuri să își gasească un ...

OPORTUNITATEA de sambata. Speed dating pentru clujenii 30+ care isi cauta perechea

Dr. Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, a afirmat la ...

Dr. Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii: „Medicii ar trebui sa lucreze ori la stat, ori la privat”

În ultima perioada, prețurile exorbitante la energie au devenit o îngrijorare pentru tot mai mulți ...

Pompa de căldură: Cât costă și câți bani poți economisi cu ajutorul ei

Ecologiștii cer instituțiilor de pe strada Barițiu să asigure accesul clujenilor la râul Someș. Cererea ...

Ecologiștii cer instituțiilor de pe strada Barițiu să asigure accesul clujenilor la râul Someș

Cancelarul Olaf Scholz a confirmat oficial miercuri că Germania va trimite 14 tancuri principale de ...

OFICIAL: Germania TRIMITE tancuri Leopard 2 în Ucraina! REACȚIE FURIBUNDĂ la Moscova

Germania este lider la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de înmatriculări de ...

Germania – pas major pentru adopția vehiculelor electrice cu pile de combustie

Senatorul rus Andrei Klimov avertizează Republica Moldova că ar putea avea soarta Ucrainei după ce ...

Amenințare de la Moscova pentru Republica Moldova: Ar putea avea soarta Ucrainei
Success message!
Warning message!
Error message!