Anul 2016 aduce modificari și la modul de calcul al impozitului pe clădiri. Iată care sunt acestea și de ce trebuie să țineți cont atunci când calculați valoarea clădirilor.
Astfel, conform modificărilor operate la Codul fiscal, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, proprietarii cărora sunt persoanele fizice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.
În ceea ce privește clădirile care nu sunt destinate locuințelor și care aparțin unor persoane fizice, acestea vor fi impozitate cu o cotă cuprinsă îântre 0,2% și 1,3%. Cota se aplică asupra valorii, care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani; valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani.
Există o excepție. Clădirile nerezidențiale deținute de proprietari persoane fizice utilizate pentru activități agricole vor fi impozitate aplicând o cotă de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
Clădirile cu destinație de locuințe, aflate în proprietatea sau deținute de persoane juridice, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.
În cazul clădirilor nerezidențiale deținute de firme, acestea vor fi impozitate prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% și 1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile.
Clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea unor persoane juridice, utilizate pentru activități agricole, impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile.
În situația în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă a clădirii în ultimii trei ani anteriori anului de referință, cota impozitului pe clădiri va fi 5%.