În ultimul an și jumătate, cercetătorii au identificat o mulțime de dovezi, cu privire la eficacitatea măștilor. În acest articol veți descoperi ce tipuri de măști sunt permise pe piața din România, cum se poartă corect și care sunt cele mai eficiente.
În iulie 2021 s-a făcut un studiu amplu care a descoperit diferențe importante în funcție de vârstă și de tipul de mască. Acesta a demonstrat că zonele unde populația a purtat măști chirurgicale, au avut cu 11% mai puține cazuri de COVID-19 decât zonele în care nu au fost purtate măști. În zonele în care se purtau măști din material, în schimb, infecțiile s-au redus cu doar 5%. De asemenea când au fost testate, măștile din pânză au filtrat doar aproximativ 37% din particulele de virus, comparativ cu 95% pentru măștile chirurgicale cu trei straturi, care au fost fabricate din polipropilenă.
În România în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu mai sunt permise.
Măștile au fost cele mai eficiente pentru persoanele în vârstă.
Tipuri de măști
1. Măștile medicale sau chirurgicale sunt utilizate pentru a preveni ca picăturile și stropii respiratori de dimensiuni mari să ajungă la gura și nasul purtătorului și ajută la reducerea și/sau controlul la sursă a răspândirii picăturilor respiratorii de dimensiuni mari, de la persoana care poartă mască.
Măștile medicale (chirurgicale, de unică folosință) respectă cerințele definite în Standardul European EN 14683:2019+AC:2019.
Măștile medicale sunt:
– compuse din 3 straturi de materiale sintetice nețesute;
– configurate pentru a avea straturi de filtrare plasate în mijloc;
– disponibile în diferite grosimi;
– au diferite niveluri de rezistență la fluid și filtrare;
– sunt de unică folosință;
Se recomandă să purtați măști de unică folosință:
– adecvat peste nas și gură pentru a preveni scurgerile;
– cu straturi multiple de material nețesut;
– cu sârmă pentru nas;
NU purtați măști de unică folosință cu:
– Lacune în jurul părților laterale ale feței sau nasului (vezi imaginea de mai jos);
– Material umed sau murdar;
– Goluri în jurul feței sau a nasului.
2. Respiratoarele sunt cunoscute și sub denumirea de aparate respiratorii filtrante cu piese faciale – FFP, sunt disponibile la diferite niveluri de performanță, cum ar fi FFP2, FFP3, N95, N99.
O mască N95 este un tip de respirator. Oferă mai multă protecție decât o mască medicală, deoarece filtrează atât particulele mari, cât și cele mici atunci când purtătorul inhalează.
CDC (Center for Disease Control and Prevention) recomandă măștile chirurgicale N95 furnizorilor de servicii medicale și sunt de unică folosință.
Ce trebuie să știți despre N95?
Filtrează până la 95% din particulele din aer dacă masca este purtată cât mai fix pe față. Din acesastă cauză respirația poate fi mai dificilă decât la o mască de pânză.
Respiratoarele N95 nu pot fi spălate și sunt mai scumpe decât măștile chirurgicale. Ele trebuie aruncate atunci când sunt murdare, deteriorate sau se respiră greu.
• Ce recomandări sunt referitor la scuturile faciale?
CDC (Center for Disease Control and Prevention) nu recomandă utilizarea scuturilor de protecție în loc de măști, deoarece nu se cunoaște câtă protecție oferă scuturile. Cu toate acestea, purtarea unei măști de față poate să nu fie posibilă în orice situație. Dacă trebuie să utilizați o protecție facială în loc de o mască, alegeți una care se înfășoară pe părțile laterale ale feței și se extinde sub bărbie.
Cu toate acestea, un respirator sau o mască nepotrivită sau purtată necorespunzător poate reduce beneficiul dorit.
Măștile și aparatele respiratorii nu trebuie purtate de copii mai mici de 2 ani.
AUTOR: IOANA GABOR, doctor farmacist