Peste 80 de elevi de clase primare din Floreşti, Tureni şi Sînpaul şi-au testat abilităţile de foto jurnalişti într-un demers iniţiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, menit să-i stimuleze pe copii să-şi analizeze critic propriile comunităţi, şi să transmită adulţilor aspectele pe care ei le percep ca fiind pozitive şi respectiv de îmbunătăţiţ, în fiecare dintre comunităţile lor.
În perioada 15 martie – 15 aprilie, peste 80 de elevi (romani, romi si maghiari) din cele 3 comunităţi multietnice au fost implicaţi într-un proces educaţional alternativ, bazat pe metoda photovoice, menit să-i împuternicească pe elevi să-şi facă auzită vocea în comunitate. Însoţiţi de voluntari şi facilitatori ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, copiii au surprins în imagini realităţi din comunităţile lor, locuri deosebite, vestigii, obiceiuri frumoase păstrate în timp, clădiri valoroase, aspecte legate de tradițiile etnice, dar şi gunoaie împrăştiate, case dărăpănate sau lucrări abandonate şi nefinalizate.
Toate aceste elemente surprinse de copii s-au concretizat în 4 expoziţii photovoice, în care fiecare imagine este prezentată alături de un mesaj transmis de autorul fotografiei. Expoziţiile au fost deschise în perioada 11-22 aprilie, în primăriile din Cluj-Napoca, Floreşti şi Tureni şi în Şcoala Gimnazială „Ioan Alexandru” Sînpaul.
Sute de cetăţeni, care au trecut pragul acestor instituţii în ultimele două săptămâni au avut ocazia să vadă şi să citească despre modul în care copii îşi percep comunitatea.
„Copiii au surprins foarte bine realităţile satului nostru, au realizat fotografii atât cu lucrurile frumoase, dar şi cele cu care nu ne putem mândri şi au fost extrem de sinceri în mesajele transmise” Rodica M. (Director Şcoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sînpaul).
„Copiii au fost foarte mândri să-şi vadă fotografiile expuse atât în şcoală cât şi în primării, pentru mulţi dintre ei propria expoziţie a fost prima expoziţitie pe care au vizitat-o”. Ioana B. (Facilitator comunitar proiect „Voluntariatul, o punte între etnii”).
Photovoice este o metodă de a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii acelor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea/puterea de a determina introducerea pe agenda publică a problemelor lor şi nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmărirea unui interes comun. Această metodă este însă foarte flexibilă şi poate fi adaptată pentru diverse situaţii (evaluare nevoilor comunităţii, realizarea unei hărţi a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diverse grupuri defavorizate şi diverse domenii (mediu, sănătate, educaţie etc.).
Expoziţiile Photovoice fac parte din proiectul „Voluntariatul, o punte între etnii”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmărește dezvoltarea celor trei comunități rurale prin implementarea de programe educaționale și implicarea autorităților locale în realizarea de acțiuni care să încurajeze relaționarea interetnica pozitivă.
Pentru mai multe informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.