• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Ce poze au făcut copiii din trei comune clujene provocați să surprindă viața comunității

Ce poze au făcut copiii din trei comune clujene provocați să surprindă viața comunității

Publicat: 26 aprilie, 2016 09:36
Actualizat: 23 martie, 2022 05:17

Peste 80 de elevi de clase primare din Floreşti, Tureni şi Sînpaul şi-au testat abilităţile de foto jurnalişti într-un demers iniţiat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, menit să-i stimuleze pe copii să-şi analizeze critic propriile comunităţi, şi să transmită adulţilor aspectele pe care ei le percep ca fiind pozitive şi respectiv de îmbunătăţiţ, în fiecare dintre comunităţile lor. 

În perioada 15 martie – 15 aprilie, peste 80 de elevi (romani, romi si maghiari) din cele 3 comunităţi multietnice au fost implicaţi într-un proces educaţional alternativ, bazat pe metoda photovoice, menit să-i împuternicească pe elevi să-şi facă auzită vocea în comunitate. Însoţiţi de voluntari şi facilitatori ai Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, copiii au surprins în imagini realităţi din comunităţile lor, locuri deosebite, vestigii, obiceiuri frumoase păstrate în timp, clădiri valoroase, aspecte legate de tradițiile etnice, dar şi gunoaie împrăştiate, case dărăpănate sau lucrări abandonate şi nefinalizate.

Toate aceste elemente surprinse de copii s-au concretizat în 4 expoziţii photovoice, în care fiecare imagine este prezentată alături de un mesaj transmis de autorul fotografiei. Expoziţiile au fost deschise în perioada 11-22 aprilie, în primăriile din Cluj-Napoca, Floreşti şi Tureni şi în Şcoala Gimnazială „Ioan Alexandru” Sînpaul.

Sute de cetăţeni, care au trecut pragul acestor instituţii în ultimele două săptămâni au avut ocazia să vadă şi să citească despre modul în care copii îşi percep comunitatea. 

„Copiii au surprins foarte bine realităţile satului nostru, au realizat fotografii atât cu lucrurile frumoase, dar şi cele cu care nu ne putem mândri şi au fost extrem de sinceri în mesajele transmise” Rodica M. (Director Şcoala Gimnaziala „Ioan Alexandru” Sînpaul).

„Copiii au fost foarte mândri să-şi vadă fotografiile expuse atât în şcoală cât şi în primării, pentru mulţi dintre ei propria expoziţie a fost prima expoziţitie pe care au vizitat-o”. Ioana B. (Facilitator comunitar proiect „Voluntariatul, o punte între etnii”).

Photovoice este o metodă de a transmite un mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii” realizate de membrii acelor grupuri defavorizate, marginalizate care nu au deprinderea/puterea de a determina introducerea pe agenda publică a problemelor lor şi nici capacitatea de a se mobiliza pentru urmărirea unui interes comun. Această metodă este însă foarte flexibilă şi poate fi adaptată pentru diverse situaţii (evaluare nevoilor comunităţii, realizarea unei hărţi a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diverse grupuri defavorizate şi diverse domenii (mediu, sănătate, educaţie etc.).

Expoziţiile Photovoice fac parte din proiectul „Voluntariatul, o punte între etnii”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmărește dezvoltarea celor trei comunități rurale prin implementarea de programe educaționale și implicarea autorităților locale în realizarea de acțiuni care să încurajeze relaționarea interetnica pozitivă.

Pentru mai multe informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
31 mai, 2023
Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”
29 mai, 2023
Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”
25 mai, 2023
Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”
25 mai, 2023
Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală
24 mai, 2023
Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!