Atactul rușilor asupra centralei nucleare de Zaporojie, cea mai mare din Europa, și amenințările iresponsabile ale dictatorului de la Kremlin referitoare la un conflict nuclear au indus panică în rândul românilor și a europenilor, în general, astfel încât cererea de pastile de iod a crescut foarte mult. Prof. univ. dr. PATRICIU ACHIMAȘ-CADARIU, medic chirurg la Institutul Oncologic din Cluj si deputat, a explicat intr-un interviu acordat BuzzNews.ro de ce nu recomanda medicii administrarea de iodura de potasiu dacă nu există un incident nuclear.
„Nu este bine să ne apucăm să luăm iodura de potasiu după ureche. Acțiunea acestei substanțe ar fi de a bloca accesul iodului radioactiv la nivelul tiroidei.
Preventiv, se poate administra în momentul în care există un eveniment care să impună administrarea lui, un incident nuclear. Altfel, riscăm să blocăm glanda în funcționarea ei și creăm o disfuncție care poate fi ireversibilă”, a afirmat Patriciu Achimaș Cadariu. Toate detaliile, în interviu.
Ucraina are 15 unități nucleare în cadrul celor cinci centrale nucleare – Zaporojie, Khmelnitski, Ucraina Sud, Rivne și Cernobîl, ultima fiind scoasă din funcțiune. Specialiștii au afirmat, după atacul rușilor asupra Zaporojie, că nu există scurgeri de radiații și că sistemul de monitorizare funcționează bine.