La Reactor, ca si prin alte parti, dezmorteala e acum aproape completa si incep chiar sa apara ganduri timide despre primavara. Se zice ca nimanui nu-i place februarie, dar noi credem ca multe lucruri bune se pot intampla chiar si intr-o luna scurta si friguroasa. Spectacole de teatru sau de improvizatie, un concert si un vernisaj – sunt propunerile Reactor de creatie si experiment pentru combatut melancolia.
Luna incepe cu o productie care a mai putut fi vazuta la Reactor, Foc de Voie, dar care se va juca, de data aceasta, in cadrul evenimentului Ziua Rosiei Montane, si va avea intrare libera. Weekendul urmator este unul… romantic – pentru ca este Valentine’s Day, si nu spunem nu unei ocazii sa vorbim despre iubire.
Sambata, cei din In 4D se iubesc mai in joaca, mai in serios, dar cu siguranta, ca in filme. Duminica, baietii de la Just Push Play improvizeaza pe tema dragostei in doua spectacole consecutive (pentru ca nu poti avea niciodata prea mult din ce e bun).
Al treilea sfarsit de saptamana al lunii e stapanit de cele doua spectacole marca Reciproca, Poker si 9 din 10, despre persoana, personalitate si personaj, despre frici si probleme contemporane.
Februarie se incheie cu un mix de evenimente: vernisajul expozitiei Rout/e a lui Matei Tosa deschide seria in seara de vineri, fiind urmat, sambata, de one woman show-ul Imperiul soptit de Turandot – povestea unei femei nemuritoare. Concertul 3 o’clock pune punct celei mai scurte luni, in ritmuri de swing, blues, boogie si bossa.
Duminica, 8 februarie, ora 19:00
FOC DE VOIE
O poveste dintotdeauna
KILLED BY FRIENDLY FIRE
A never-ending story
de Stefana si Ioan Pop-Curseu
Regia: Stefana Pop-Curseu
Cu: Ionut Caras si Cristian Grosu
Voci: Maria Vadan (copilul narator), Radu Largeanu, Filip Odangiu, Alexandra Tarce (vocile din vis)
Mixaj sunet: Rares Stoica
Interpretare coloana sonora: Catalin Dumitras, Grupul Iza
Asezat in cerc, in jurului unui spatiu de joc simbolic, publicul este chemat sa asculte povestea unui tanar mestesugar reintors la casa parinteasca pentru a-si regasi rostul in lume. Arta figurinelor de hartie pe care o practica ii aduce o prietenie nesperata, intr-un context social instabil, sub presiunea constanta a progresului economic.
Ce se intampla insa cand nu se joaca dupa aceleasi regului, cand constiinta tace sub talpa avutiei, cand aproapele nostru deschide focul fara somatie? Si daca e doar vesnica poveste a pactului cu raul in necunostinta de cauza? O poveste dintotdeauna si de pretutindeni.
O productie independenta in parteneriat cu Facultatea de Teatru si Televiziune, UBB Cluj, Asociatia Persona, ImagineTact
Sambata, 14 februarie, ora 19:00
IN 4D
de Alexa Bacanu
spectacol de teatru
Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Valentin Oncu, Doru Talos
Regia: Ovidiu Caita
Cat de mult din ce stim despre iubire e informatie preluata din fictiunile altora si cat e realitate personala? Exista vreo diferenta intre cele doua? In 4D urmareste modul in care patru personaje isi creeaza si interpreteaza viata si relatiile prin prisma filmelor preferate.
Realizand mai mult sau mai putin ce li se intampla, ele se indragostesc, se despart si se urasc, adoptand roluri care sunt imitatii ale altor roluri, produse straine ale unor autori necunoscuti, care devin insa formatoare de perceptii, conceptii si prejudecati.
Duminica, 15 februarie, ora 19:00 si ora 21:00
JUST PUSH PLAY
spectacol de improvizatie
Cu: Dragos Muscalu, Bogdan Bob Radulescu, Rob Pavicsits si Matei Rotaru
Invitat special: Andrei Teleleu (trupa Freeze din Bucuresti)
Totul se construieste pe loc, fara regizor, fara scenariu. Telecomanda e in mana publicului. Asa ca… JUST PUSH PLAY!
Vineri, 20 februarie, ora 19:00
POKER
dupa romanele Poker si Poker. Black Glass de Bogdan Cosa
spectacol de teatru
Cu: Valentin Oncu, Paul Socol, Doru Talos
Dramaturg: Adriana Hagan
Regia: Leta Popescu
Poker este un spectacol pilot demarat in cadrul proiectului De la proza contemporana la spectacol prin sustinere reciproca, proiect care isi propune intalnirea dintre tineri scriitori si companii de teatru independente. Avand la baza romanele Poker si Poker.
Black Glass ale lui Bogdan Cosa, spectacolul Poker il are in prim plan pe Tudor, un tanar de douazeci si ceva de ani, surprins in cateva momente definitorii din viata lui de adult, si propune o structura dramatica moderna, familiara spectatorului contemporan de teatru.
O productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu Reactor
Sambata, 21 februarie, ora 19:00
9 DIN 10
spectacol de teatru
Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
Regia: Leta Popescu
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Talos
Chestionand limbajul specific cartilor motivationale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, avand la baza un scenariu colectiv, bazat pe improvizatiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu.
Spectacolul confrunta publicul cu realitatea indoielnica a statisticiilor abracadabrante de astazi, o realitate aflata la limita dintre fake si true, la limita dintre how to be… si be yourself!
O productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu Reactor
Joi, 26 februarie, ora 19:00
ROUT/E
Vernisaj
Dezordinea(rout) si parcursul (route) unor drumuri care pot fi traversate.
Vineri, 27 februarie, ora 19:00
IMPERIUL SOPTIT DE TURANDOT
adaptare dupa texte de Gozzi, Schiller, Adami si Simoni, Camus
One-woman show
Cu: Georgiana Ghergu
Un spectacol de Diana Dragos
Miscarea scenica: Alexandra Sofonea
O productie Reactor de Creatie si Experiment
Imperiul Soptit de Turandot este o adaptare a legendei printesei chineze, bazatã pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami si Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu insertii din Caligula lui Camus.
Turandot, femeia-dragon a Chinei de altãdatã, a rãmas pe podiumul din Sala Divanului, de unde isi trimitea candva la moarte pretendentii ce nu reuseau sã treacã probele date de ea.
Desi opulentul palat a ajuns o ruinã si cei din jurul ei au murit, isi retrãieste legenda de secole, schimbandu-i insã finalul. Spre deosebire de toate printesele Turandot dinaintea ei, cele care s-au cãsãtorit cu printul Calaf, aceastã Turandot nu imbãtraneste.
Frumusetea ei, care provoca rãzboaie in imperiu, a rãmas intactã de-a lungul timpului. Cei care vin sã vadã „femeia care nu moare” pentru cã si-a impietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asista la infrangerea printilor. Si pentru cã regãseste aceeasi esentã in oameni de sute de ani, refuzã sã-si pãrãseascã povestea.
Sambata, 28 februarie, ora 19:00
3 O’CLOCK
Concert
Cu: Nicole David, Lina Bakutayan, Andreea Alexievici
Chitara: Marian Balan
3 o’clock este un trio vocal format din Nicole, Lina si Alexa, acompaniate la chitara de Marian Balan.
Formatia aduce cu fiecare aparitie atmosfera anilor ’30, prin vestimentatie si stil, dar mai ales prin muzica. Ritmurile de swing, blues, boogie si bossa creeaza intotdeauna un concert de neuitat.