• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Cel mai cunoscut „Tarzan” din toate timpurile s-a născut în România: Cine este Johnny Weissmüller – ARHIVA VIDEO

Cel mai cunoscut „Tarzan” din toate timpurile s-a născut în România: Cine este Johnny Weissmüller – ARHIVA VIDEO

Publicat: 27 mai, 2014 09:09

Actualizat: 23 martie, 2022 05:44

Pentru generaţii întregi care l-au urmărit pe ecranele de cinema, Johnny Weissmüller a fost eroul, idolul, veritabilul sex-simbol al anilor ’30. 

Acum, când se împlinesc trei decenii de la moartea sa, imaginea lui este doar o amintire frumoasă care, din păcate, nu mai este atât de evocată ca altădată. Şi, totuşi, povestea lui „Tarzan” a început în Timişoara începutului de secol XX. 

Cel mai cunoscut american descendent al şvabilor dunăreni

După cum o dovedesc şi ultimele cercetări efectuate în legătură cu biografia lui Johnny Weissmüller (vezi analiza excelentă a lui Sorin Forţiu, ”Contribuţii documentare inedite referitoare la familia şi activitatea lui Johnny Weissmüller (1904-1984)”), cel mai cunoscut „Tarzan” din toate timpurile s-a născut la Timişoara, în cartierul Freidorf, în ziua de 2 iunie 1904. 

A fost botezat trei zile mai târziu în biserica „Sanctus Rochus” din localitate, părinţii săi fiind Peter Weissmüller (zilier la ţiglărie), respectiv Elisabeth Kersch, muncitoare la fabrica de tutun.

Familia sa a emigrat în Statele Unite în anul 1905, stabilindu-se la Windber în statul Pennsylvania. Ulterior, după numai un an, ei au decis să meargă la Chicago. În momentul plecării din Banat, Johnny Weissmüller avea doar şase luni.

Şcoala a urmat-o în localitate, iar ulterior, din cauza unei boli grave, el a fost sfătuit de medic să se apuce de înot. I-a plăcut mult acest sport ca dovadă că, în scurt timp, a câştigat toate competiţiile pentru amatori, pentru ca, în final, să ajungă în echipa care a reprezentat America la Olimpiada de la Paris din 1924. 

Performanţele nu au întârziat să apară şi ele. Johnny Weissmüller a fost de cinci ori campion olimpic la înot, a deţinut 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale. S-a putut mândri cu recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi, fiind primul care a înotat 100 de m sub un minut.

Graţie reuşitelor sale extraordinare, jurnaliştii americani l-au numit „cel mai cunoscut american descendent al şvabilor dunăreni”.

„Tarzan, Omul-Maimuţă”

În anul 1931, Johnny Weissmüller a devenit actor la Hollywood, încheind un contract extrem de avantajos cu studiourile Metro-Goldwyn-Mayer pentru rolul „Tarzan, Omul-Maimuţă”, film inspirat după romanul lui Edgar Rice Burroughs.

El a interpretat personajul Tarzan pe parcursul a 12 filme, în perioada anilor 1932-1948. Atunci, acest rol a reprezentat o veritabilă premieră. Era vorba despre primul Tarzan din filmele sonore, fiind considerat cel mai bun Tarzan din istoria cinematografiei. 

Pe lângă aceasta, Johnny Weissmüller a mai câştigat şi alte roluri care l-au consacrat în cinematografia mondială.

Este vorba despre: „Jungle Jim” (pe care l-a jucat în 13 filme, în intervalul 1948-1954), Johnny (3 filme, între anii 1954-1955), respectiv rolul lui Jungle Jim, în 23 de episoade TV difuzate între anii 1955-1956. Filmele i-au adus un prestigiu imens, el devenind, în scurt timp, un veritabil sex-simbol al vremii sale. 

Şi-a încheiat cariera cinematografică în anul 1956, apucându-se de afaceri legate de bazine de înot şi produse pentru menţinerea sănătăţii. În anul 1973 a devenit „celebrity greeter” la deja celebrul Casino „Caesar’s Palace” din Las Vegas.

Din cauza unui endem pulmonar şi a unor complicaţii survenite la inimă, Johnny Weissmüller s-a stins din viaţă în ziua de 20 ianuarie 1984, fiind înmormântat la Acapulco, Mexic. La funeraliile sale, conform ultimei dorinţe exprimate, sicriul a fost coborât în groapă pe fondul sonor al celebrului strigăt al lui Tarzan, pe care el l-a interpretat magistral în timpul vieţii. 

În Timişoara nu a revenit decât o singură dată, în perioada copilăriei. Era însă prea mic atunci pentru a lua în suflet amintiri minunate cu locurile unde a văzut lumina zilei. Cu toate acestea, oraşul natal îi conservă amintirea şi se mândreşte cu şvabul bănăţean care a fost onorat cu o stea pe deja celebrul Walk of Fame de la Hollywood. 

Pentru cei care l-au admirat pe marile ecrane în anii frumoşi ai tinereţii, Johnny Weissmüller a fost şi rămâne un simbol excepţional. El este omul care a avut curaj să lupte cu propriile-i slăbiciuni şi temeri, reuşind, într-o manieră admirabilă, să se autodepăşească pe sine însuşi pentru a ajunge sus, „la stele”.

Sau aşa cum şi dictonul ne învaţă atât de frumos: „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îţi place ceea ce faci, atunci vei avea, cu siguranţă, succes.”

În secvența de mai jos, Johnny Weissmuller avea 70 de ani, fiind invitat într-un show din 1974, în care povestește cum a reușit să obțină rolul lui Tarzan. Johnny a concurat împotriva altor 75 de pretendenți la rol. Probele la care a fost supus – cățărări în copac, balans pe liană (funie), alergări – au fost ușoare pentru condiția lui fizică excelentă. 

Johnny Weissmuller mai povestește și cum au încercat cei de la Hollywood să-i schimbe numele, într-unul mai scurt și mai ușor de reținut, dar șvabul timișorean a refuzat categoric. De altfel, după ce au aflat ce brand este deja numele său în înotul de performanță (Cineva a zis: Păi, omul ăsta deține toate recordurile mondiale), nu a mai insistat nimeni cu schimbarea numelui.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!