Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. Aceasta este poarta de intrare în corpul uman și astfel are de-a face cu multe organisme care nu au întotdeauna efecte pozitive asupra sa. Pentru a proteja această cale de acces în corpul tău, e important să alegi cu atenție produsele de igienă cu ajutorul cărora o să o îngrijești. Totuși, poate chiar mai relevant este modul în care ai grijă de ea, practicile de igienă pe care le adopți în curățarea cavității bucale.
Citind acest articol poți afla unele dintre cele mai utile practici ale igienei orale.
Cum să îți îngrijești cât mai eficient cavitatea bucală?
Unul dintre cele mai utile sfaturi este acela de a renunța la scobitorile de lemn sau plastic în favoarea aței dentare. În primul rând, scobitorile de lemn nu sunt suficient de delicate pentru a proteja smalțul dinților, astfel că folosirea lor, chiar și cu grijă, duce în timp la traumatisme bucale care favorizează pe termen lung pierderea dinților.
În al doilea rând, ața dentară e un produs mult mai eficient. Asta se datorează faptului că e suficient de subțire pentru a pătrunde în spații înguste din cavitatea bucală pentru a extrage reziduuri alimentare, asta în timp ce șansele de traumatism în zona dinților este minimă. De asemenea, ața dentară este și foarte mobilă, permițând extracția reziduurilor din zone unde scobitorile nu au acces.
În cazul în care reziduurile alimentare nu pot fi extrase din spațiile dintre dinți ori nici măcar cu ajutorul aței dentare, atunci soluția se află în altă parte. O bună practică a igienei orale este aceea a curățării prin efectuarea dușului bucal, care se realizează cu ajutorul irigatoarelor bucale de pe altex.ro.
Dușul bucal constă în jeturi de apă trimise din aparatul portabil (irigatorul) către zona în care extragerea reziduurilor este dificilă. Practica dușului bucal poate fi chiar una de rutină, nu doar una utilizată atunci când apar dificultăți legate de reziduuri.
O altă practică a igienei orale care ajută foarte mult în menținerea sănătății cavității bucale, în special a dinților, este periajul mixt. Această practică se referă la utilizarea în tandem, de la o spălare la alta, a periuței electrice cu cea manuală. Fiecare dintre aceste tipuri de periuță de dinți are particularitățile sale care îi permit să atingă și să curețe zone ale dinților la care celălalt tip nu are acces. Prin rotația rapidă, periuța electrică poate curăța mai bine zone specifice care au nevoie de periaj, însă periajul dispersat facilitat de periuța manuală poate fi util atunci când e țintită curățarea generală.
În final, e util de amintit că aceste practici sunt unele specifice și care asumă că igiena orală de bază este respectată. În direcția aceasta, în concluzia acestui articol se află și cele mai de bază practici ale unei bune igiene orale: periajul dinților de minim 2 ori pe zi, dintre care o dată înainte de culcare; utilizarea apei de gură după periaj, timp de un minut.
Sursa foto: pexels.com