• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Cele mai de succes scurtmetraje românești ale anului, proiectate la Cinema Victoria

Cele mai de succes scurtmetraje românești ale anului, proiectate la Cinema Victoria

Publicat: 28 noiembrie, 2014 10:49
Actualizat: 23 martie, 2022 05:32

Patru din cele mai aplaudate scurtmetraje românești ale anului 2014, cuprinse în „Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră” vor rulaîncepând de vineri, 28 noiembrie, la cinema Victoria.Producțiile vor fi prezentate și într-o proiecție de gală: marți, 2 decembrie, la ora 20:00, realizatorii vor fi prezenți la Cluj și răspunde întrebărilor publicului.

„Omnibusul Scurt /4: Istorii de inimă neagră” reunește nume consacrate din lumea filmului și teatrului românesc: în distribuție se regăsesc Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Rodica Lazăr.O apariție specială este a Angelei Similea, care își joacă propriul rol într-unul din scurtmetraje. 

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. 

„O lume nouă”, regizat de Luiza Pârvu, a fost inclus în selecția oficială Festival de Brest 2014. Filmul spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut… 

„Trece și prin perete”,în regia lui Radu Jude, este o, poveste inspirată de Cehov, care o are în centrul atenției pe micuța Sofia. Fetița nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis. Scurtmetrajul a primit mențiunea specială „Quinzaine des realisateurs” la Cannes 2014.

„Kowalski”, regizat de Andrei Crețulescu, a primit titlul de Cel mai bun scurtmetraj la Zagreb Film Festival 2014. Filmul pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară; dar ajunge la o concluzie inevitabilsângeroasă. 

„Să mori de dragoste rănită”, regizat de Iulia Rugină, este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus. Printre acestea, Angela Similea, care își joacă propriu rol. Filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014.

Ideea realizării acestei selecții s-a născut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selecționate de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc. „Nici că se putea o colecție mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de ași care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat si nuanțele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic si de inocență care transformă o experiență potențial alienantă într-una plină de emoție, umor negru si vitalitate”, spune Mihai Chirilov.

„Noul Val reprezintă un mod simplu (și pe alocuri simplist) de a clasifica niște filme și, desigur, aceste valuri nu-s veșnice.Recolta de scurtmetraje difuzate în acest an la TIFF oferă o viziune precisă în ceea ce privește viitorul cinema-ului românesc”, a declarat criticul de film Boyd van Hoeijpentru The Hollywood Reporter, din calitatea sa de membru în juriul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2014. 

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  Omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize. 

Producători

RootFilms, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya, Cutare Film, 111 Film

Trailer oficial:

Programul proiecțiilor la Cinema Victoria

Ore:

15:00  vineri

17:30  luni

20:00  duminica,marți

22:30  sâmbătă, joi

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
11 iunie, 2024
Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
29 aprilie, 2024
Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială
17 ianuarie, 2024
De ce avem atatea farmacii sau sali de jocuri de noroc la fiecare colt de strada? Află răspunsul!

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!