• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Cele mai populare SPECTACOLE, la Opera Română în perioada 21-24 mai

Cele mai populare SPECTACOLE, la Opera Română în perioada 21-24 mai

Publicat: 19 mai, 2014 08:34
Actualizat: 23 martie, 2022 05:45

Buchet operistic deosebit la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca! Spectacolele preferate ale publicului vor însufleţi  scena clujeană în perioada 21-24 mai 2014.

altera
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca le pregăteşte spectatorilor săi o săptămână de sărbătoare muzicală, cu patru spectacole preferate din repertoriul liric universal: ”My Fair Lady”, miercuri, 21 mai, ”Carmen”, seară de operă, vineri, 23 mai şi dublul-spectacol mozartian al proaspăt lansatului Studio de Operă, ”Bastien şi Bastienne” şi ”Impresarul”, sâmbătă, 24 mai.  

”My Fair Lady”

”My Fair Lady”, cel mai iubit muzical al tuturor timpurilor, înseninează din nou scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, miercuri, 21 mai 2014 de la ora 18,30

Inspirat de faimoasa piesă ”Pygmalion”, de George Bernard Shaw, cu un libret de Alan Jay Lerner, My Fair Lady este cel mai cunoscut şi iubit muzical realizat vreodată. Încântătoarea poveste de dragoste a stângacei florărese Eliza Doolittle şi a ilustrului profesor Henry Higgins, care îşi propune să o transforme într-o veritabilă lady, a captivat generaţii întregi prin trăirea şi şarmul său britanic al anilor 1900.  

Lansarea de pe Broadway în anul 1956 a operetei în  3 acte şi 17 tablouri, a marcat un succes răsunător, înregistrând la acel moment recordul în preferinţele publicului pentru un spectacol ”musical”. Reuşita nemaiîntâlnită l-a plasat de îndată în repertoriul celor mai mari teatre lirice ale lumii, fiind urmat de o reprezentaţie la fel de monumentală la Londra.

Aprecierea faţă de creaţia lui Loewe a fost apoi reactualizată de lansarea în anul 1964 a filmul omonim, un fenomen al artei cinematografice, care i-a adus în lumina reflectoarelor pe şarmantul Rex Harrison şi inconfundabila Audrey Hepburn, producţie distinsă cu opt premii Oscar şi savurată de generaţii întregi.  

Vă invităm aşadar la un spectacol plin de umor, cu o muzică legendară şi secvenţe de un romantism irezistibil pur britanic, create de soliştii Daniela Mureşan Chişbora, Florin Sâmpelean, Simonfi Sandor, Iulian Ioan Sandu (invitat), Lucia Bulucz, Samuel Druhora (invitat), Elena Potopea, Liliana Neciu, Radu Pintea, Călin Niţulescu, Florin Pop, Nicuşor Crăciun, Ramona Bolojan şi Anca Aluaş, alături de Corpul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Române clujene, aflată sub bagheta distinsului dirijor Gheorghe Victor Dumănescu. Regia artistică este semnată de George Zaharescu.

”Carmen” 

Pasionala Carmen, de Georges Bizet, va fermeca publicul vineri, 23 mai 2014, sub bagheta dirijorului invitat Friedrich Pfeiffer. Cel de-al doilea spectacol al acestei săptămâni aduce în faţa publicului furtunoasa şi ritmata operă ”Carmen”, de Georges Bizet, pusă în scenă vineri, 23 mai, de la ora 18.30, sub conducerea muzicală a apreciatului dirijor austriac invitat,  Friedrich Pfeiffer.

Având premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe data de 3 martie 1875, opera în trei acte compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac, s-a constituit într-un spectacol de vastă adresabilitate pentru publicul din întreaga lume. Creaţia lirică surprinde o senzuală şi efervescentă Carmen, lucrătoare a unei fabrici de ţigări din Sevilla, prinsă dramatic între două iubiri pasionale, cea a soldatului Don José şi a toreadorului Escamillo.

Acest cadru aduce pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca o distribuţie importantă, formată din Veress Orsolya (invitată), Hector Lopez, Fülöp Martin, Silvana Coltor, Daniela Mureşan Chişbora, Liliana Neciu, Bogdan Nistor, Florin Pop, Simonfi Sandor şi Sándor Csaba (invitat), acompaniaţi de Corpul de balet şi Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, coordonată de apreciatul dirijor austriac Friedrich Pfeiffer. Regia artistică este realizată de Emil Strugaru.

”Bastien şi Bastienne” la primului Studio de Operă din Cluj

Punerea în operă a creaţiilor semnate de W.A. Mozart marchează cea de-a doua reprezentaţie a primului Studio de Operă înfiinţat în Cluj-Napoca, a cărui premieră a avut loc pe data de 3 mai 2014.

Născut din nevoia de afirmare a tinerelor talente ale artei lirice, Studioul de Operă este un deziderat mai vechi al Clujului  muzical, care a luat fiinţă anul acesta, în cadrul instituţiei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Studioul va dezvolta o agendă proprie de spectacole destinate adulţilor dar şi copiilor, ce vor fi jucate în special în program matineu, dorinţa conducerii Studioului şi directorului Marius Vlad Budoiu fiind aceea de a relua tradiţia clujenilor de a-şi umple dimineţile de sâmbăta cu un program de operă.

Succesul audiţiei pentru selecţia celor dintâi beneficiari ai Studioului, ce a avut loc în luna februarie a.c., a confirmat, prin larga participare a candidaţilor proveniţi din Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Iaşi, că această iniţiativă vine în întâmpinarea unei mari nevoi existente la nivel naţional, România fiind recunoscută la nivel global ca o bună pepinieră de voci care furnizează talente de excepţie celor mai mari scene ale lumii.  

Noutatea, care cu siguranţă va bucura melomanii, este aceea că accesul în cadrul studioului este deschis oricărei persoane talentate şi care posedă cunoştinţe ale artei vocale şi scenice, nefiind condiţionat de studii formale sau diplome.

Cel dintâi spectacol al matineului de sâmbătă, 24 mai este ”Bastien şi Bastienne”, o operă comică într-un act ce îi va avea ca protagonişti pe Livia Chiuariu, Ruslan Bârlea, Zoltán Molnár, Timea Fülöp Gergely şi Alina Maria Grigore.

”Impresarul” (Der Schauspieldirektor), de asemenea un spectacol liric plin de umor, va continua programul dimineţii cu soliştii Cristina Oltean, Zsuzsa Jakacs, Ştefan Korch, Ruslan Bârlea, Zoltán Molnár, Barbu-Sebastian Sofron, Alexandra Maria Topan, Loredana Florentina Puican, Giampaolo Picucci şi Adriana Tidor.

Pregătirea muzicală şi acompaniamentul la pian este realizat de  dl. prof.dr. Francisc Fuchs, concepţia dramaturgică şi direcţia de scenă stau sub semnătura lui Emil Stugaru, iar Cristina Albu este regizorul artistic.

Bilete

Biletele tuturor celor trei spectacole sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală din Piaţa Ştefan cel Mare nr. 14, telefon: 0264-592.466, deschisă de luni până vineri între orele 11-17 şi cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei, la caseria din holul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Sâmbăta şi duminica Agenţia este închisă, cu excepţia zilelor în care este programat spectacol.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială
10 noiembrie, 2023
Rectorul Daniel David: Microsoft, UiPath sau NTT Data, printre marile companii care lucrează strâns cu UBB

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania

Replica la scară 1:1 a modelului Lamborghini Sián FKP 37, construită în nici mai mult, ...

Lamborghini Sián FKP 37 construit în mărime naturală din piese LEGO la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!