Centrele rezidențiale, publice și private pentru vârstnici, adulți cu dizabilități și copii din județul Cluj au fost supuse unor controale complexe în urma cărora au fost aplicate 36 de amenzi. Nereguli constatate: produse expirate, lipsa unor proceduri sau documente, lipsa personalului de specialitate, absența verificării și întreținerii periodice a instalației electrice, a documentelor specifice pe linia apărării împotriva incendiilor, lipsa analizei de risc la securitatea fizica, nestabilirea modelelor de meniu de alimentație zilnică în baza recomandărilor medicului nutriționist sau a asistentului dietetician, conform standardului minim de calitate, precum lipsuri în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor periculoase.

Potrivit prefectului Irina Munteanu, la controale au participat ISU, IPJ, ITM, DSP, DSVSA, AJPIS, Protecția Consumatorului conform unei planificări pe zone realizată împreună cu AJPIS.
➡️ În județ sunt 87 de centre rezidențiale, publice și private, vârstnici, adulți cu dizabilități și copii.
➡️ Au fost constituite 3 echipe care intervin concomitent, dat fiind numărul mare al acestor furnizori de servicii sociale, fiecare instituție realizând controlul în baza legislației și a procedurilor proprii.
În prima zi au fost verificate 12 centre.
Au fost administrate următoarele măsuri:
36 amenzi – cuantum total 327.500 Ron;
106 avertismente;
0 suspendate;
0 închise.
Controalele au loc în urma scandalului de la mai multe azile din Ilfov, unde peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma unor percheziţii. Persoanele vulnerabile trăiau în condiții inumane.
Potrivit Libertatea.ro, procurorii au transmis că persoanele internate în aceste centre, vârstnice și fără capacitate de a se îngriji singure, erau supuse la tratamente inumane și degrante, erau obligate să muncească fără a primi bani, erau bătute și nu primeau hrană și medicamente.