Cercetașii din DEJ porniți în expediția „SALVAŢI MUNTELE – “ULTIMA RESURSĂ” A ROMÂNIEI au găsit pericole în Carpați: marcaje deficitare, lipsă semnal GSM sau refugii puține.
Gabriel Gălbează şi Adrian Marton, cei doi tineri cercetaşi din Dej porniţi în expediţie au încheiat traseul propus prin Carpaţii Occidentali.
Dintre impresiile celor doi:
– marcaje deficitare sau absente în puncte cheie (datorate şi apariţiei de noi drumuri forestiere şi cărări), fapt care creşte probabilitatea de rătăcire a turiştilor în condiţii meteo nefavorabile;
– lipsa refugiilor în puncte cheie, pentru adăpostire în caz de vreme rea;
– lipsa semnalului GSM pe porţiuni întinse;
– multe dintre track-urile existente pe Internet sunt inexacte, ducând în direcţii greşite sau care implică multe ocoliri;
– defrişări în anumite zone, cu precădere în zona Pietrele Albe – Padiş;
– lipsa panourilor informative în privinţa anumitor pericole ( zona mlăştinoasă, vipere, etc.);
– tarife ridicate la cazare în zona Padiş;
– tarife accesibile în zonele Cabana Vlădeasa şi Garda de Sus;
– oameni primitori, care oferă informaţii bine intenţionate; cei doi tineri cercetaşi recomandă totuşi turiştilor să nu ia in calcul “scurtăturile” nemarcate indicate de localnici, întrucât există riscul de rătăcire.
Pe tot parcursul traseului, Gabriel şi Adrian au beneficiat de sprijinul jandarmilor montani care le-au oferit informaţii detaliate despre zonele prin care au trecut. În cursul acestei dimineţi, tinerii cercetaşi dejeni au început parcurgerea Carpaţilor Meridionali, îndreptându-se spre Vârful Ţarcu, aflat la o altitudine de 2190 m.
Despre proiect
În perioada 26 iulie – 15 septembrie a.c., Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” Filiala Dej, cu sprijinul Jandarmeriei Române, a demarat un proiect amplu în cadrul căruia, doi tineri cercetaşi de 18 ani din municipiul Dej urmează să străbată Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali. Pe parcursul a 52 de zile, aceştia vor duce de-a lungul Carpaţilor din România mesajul SALVAŢI MUNTELE – ,,ULTIMA RESURSĂ” A ROMÂNIEI.
De-a lungul acestei expediţii, cei doi vor face o documentare cu privire la starea marcajelor turistice, starea traseelor, ,,curăţenia” existentă pe traseele de creastă, defrişările din anumite zone, păstoritul şi consecinţele sale.
Începând cu luna iulie a.c., la nivelul Jandarmeriei Române se derulează o campanie intitulată: Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!, activitate care face parte din proiectul cu finanţare prin Programul de cooperare elveţiano-român.
Scopul acestei campanii, pe lângă dorinţa de sensibilizare în legătură cu problematica menţionată, este de a conştientiza importanţa protejării mediului înconjurător, precum şi de a face cunoscut rolul pe care îl are Jandarmeria Română în asigurarea unui mediu sigur pentru turişti, în zonele montane.