• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CFA România: Diferenţa dintre Pilonul I si Pilonul II, diferenţa dintre a trăi pe credit şi a economisi si investi pe termen lung

CFA România: Diferenţa dintre Pilonul I si Pilonul II, diferenţa dintre a trăi pe credit şi a economisi si investi pe termen lung

Publicat: 30 august, 2017 09:52
Actualizat: 23 martie, 2022 05:10

CFA România, o asociatie a analistilor financiari, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intenţia factorilor decizionali de a diminua contribuţia românilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cât este în prezent, la 2,5%.

Redam pozitia CFA Romania: „România s-a angajat prin Programul de Convergenţă trimis de Ministerul de Finanţe Comisiei Europene, pentru perioada 2015 – 2018, să asigure faptul că o contribuţie de 6% din venitul brut va fi virată către fondurile de pensii administrate privat. Această valoare a contribuţiei poate asigura reforma sustenabilă a sistemului de pensii, sistem care în prezent se confruntă cu un deficit major.

Pensiile actuale sunt plătite în proporţie de două treimi din contribuţiile actualilor salariaţi, iar o treime din împrumuturi guvernamentale. La această realitate trebuie să adăugăm şi evoluţia demografică a populaţiei României, care ne arată că, în 2050, jumătate din populaţia României va avea peste 65 de ani, valoare aproape de media europeană.

În aceste condiţii, vor exista presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia provenită din administrarea privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari.

Viitorii pensionari din România vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile ce le aparţin, peste 1 miliard de euro in 2016, ci și din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuție.

Fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II, au avut rezultate foarte bune de la lansare şi până în prezent (2008 – 2017), randamentul mediu anual nominal fiind de 9,34%.

Randamentul Pilonului II de pensii a acoperit inflaţia şi a adus un profit real celor peste 7.000.000 de contributori, viitori pensionari.

Se impune o clarificare cu privire la comparaţia privind randamentele fondului public de pensii, Pilonul I, şi cele ale fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II. Contribuţiile la fondul public de pensii sunt integral folosite pentru a plăti pensiile actualilor pensionari, deci nu se poate vorbi de randament, deoarece banii nu sunt investiţi.

Diferenţa dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie, este diferenţa dintre a trăi pe credit şi a economisi si investi pe termen lung, pentru a crea venituri suplimentare.

La fondurile administrate privat, contribuţia individuală este investită şi aduce un profit participantului, profit care i se va distribui împreună cu contribuţia, pe perioada de pensie. Din cei 8 miliarde de euro existenţi în prezent în Pilonul II, 7 miliarde euro reprezintă contribuții, iar 1 miliard euro randamentul obtinut până în prezent.

Un alt avantaj al sistemului de pensii private este tratamentul diferit din perspectiva dreptului de proprietate. Atât contribuţiile, cât si randamentul obţinut in cadrul Pilonului II, sunt proprietatea privată a contributorului, revenind urmaşilor in cazul decesului participantului, ceea ce nu este posibil in cazul Pilonului I.

Realizand o scurtă comparaţie cu sistemele de pensii ale altor state europene, se constată ca nu există nicio ţară în Uniunea Europeană care să nu aibă o formă sau alta de pensie privată, iar majoritatea ţărilor au o contribuţie de peste 5%. Un bun exemplu este Croaţia, o ţară de 4 ori mai mică decât România, care a strâns în Pilonul II peste 10 miliarde de euro, iar Bulgaria, o ţară de 3 ori mai mică decât România, a strâns peste 5 miliarde de euro.

Cu scopul de a reduce nesemnificativ deficitul bugetului asigurărilor sociale, va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de români de a beneficia în viitor de o completare a venitului din pensia publică, pensie publica ce va fi foarte mica comparativ cu salariul actual”, mai arata CFA Romania.

CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA).

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania
30 august, 2023
Testări gratuite pentru cancerul de sân și cel de col uterin, la Cluj Arena

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!