Chimenul face parte din familia pătrunjelului și a mărarului, semănând cu chimionul, dar gustul este diferit. Chimenul vine pe mesele noastre din India, Mexico, Africa de Nord, vestul Chinei și din Orientul Mijlociu, scrie realitatea.net.
Este o plantă anuală, intens cultivată și în zona mediteraneană. Poveștile spun că soldații mergeau pe vremuri pe front cu o mână de chimen în buzunare că să le poarte noroc. Despre acțiunea antioxidantă a chimenului a început să se scrie intens din anul 2009.
Cercetătorii au afirmat, atunci, că acest condiment, alături de coriandru, mărar şi fenicul, ar fi mai eficient chiar decât vitamina C. Un alt studiu, publicat în 2011, arată că are și proprietăți anti-stress.
Chiar daca nu au dovezi clare, specialiștii sustin ca acest condiment scade conținutul de zahăr în sânge, întărește oasele și tratează problemele oculare. Pentru femei, chimenul reduce greața în graviditate și tratează sânii umflați și inflamați, mai afirmă unii specialiști.
Chimenul reglează și capacitatea ficatului de a detoxifia organismul. Este recomandat împotriva migrenelor, căderii părului sau pentru o recuperare rapidă în cazul fracturilor. Se consumă și când există probleme precum hipertensiune sau inflamații intestinale. Chimenul calmează durerile de stomac, fluidifică secrețiile bronșice, are efecte benefice asupra bolilor de inimă și acționează ca un laxativ natural, spun cercetătorii.