Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Publicat: 21 mai, 2024 09:10
Actualizat: 24 mai, 2024 08:50

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării anti HPV pentru că România continuă să fie prima în UE la numărul cancerelor de col uterin. Modelul ales, cel din Marea Britanie, unde pentru fiecare liră investită în vaccin, o liră a fost investită în informare.

România se situează pe primul loc în UE la incidența și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, în vreme ce țări precum Canada și Australia sunt pe cale să elimine această patologie. Secretul este vaccinarea anti HPV, spune prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, chirurg la Institutul Oncologic din Cluj și coordonator al echipei științifice care a elaborat Planul Național de Control și Combatere a Cancerului.

Dezbatere la UBB

Subiectul a fost dezbătut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în cadrul workshopului cu tema „Noi trenduri de comunicare în discuțiile despre vaccinare” care a fost organizat sub umbrela Centrului Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului creat de universitate și Institutul Oncologic din Cluj.

Au fost invitați prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, deputat, chirurg Institutul Oncologic din Cluj, lector univ. dr. Florin Ignat, Institutul de Oncologie Cluj, prof. dr. Ken Alexander, director Departamentul Boli Infecțioase Pedriatice Nemours Children’s Hospital, Florida. Moderator a fost lector univ. dr. Marius Ionuț-Ungureanu, director Departament de Sănătate Publică FSPAC, UBB.

Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit despre drama prin care trec pacientele bolnave și despre prejudecățile referitoare la vaccinare.
“Cam la una din cinci paciente știm că aceste cauze sunt de natură infecțioasă. Această familie de viruși, papiloma, cu care, de altfel, trăim de când e specia noastră pe pământ, provoacă cancer și nu numai cancer de col uterin ci și alte cancere.

România are o incidență de 2 ori și jumătate mai mare decât media Uniunii Europene și o mortalitate de 4 ori mai mare. Aici era și Europa de Vest la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Ce s-a întâmplat în aceste țări? După al doilea Război mondial, s-au organizat programe de screening populațional organizat cu standardizare, cu control de calitate și asta a dus mortalitatea până la un nivel extrem de scăzut.

Azi, avem testare și un vaccin care poate să prevină apariția îmbolnăvirii. Dar trăim într-o epocă foarte ciudată, acceptăm să fie reluate în anul 2024 toate teoriile antivacciniste.

Chiar nu contează, în niciun fel, după o pandemie care s-a sfârșit așa cum s-a sfârșit, paradigma clasică în care știința este un suport pentru deciziile politice?

Dacă tot ce înseamnă știința, dacă tot ce înseamnă medicina bazată pe dovezi, dacă o metodologie curată nu mai contează, atunci ce mai contează până la urmă? Contează doar ideologiile care sunt identice cu cele care proveneau din peșteră?”, s-a întrebat deputatul Achimaș-Cadariu.

Modelul australian

Chirurgul IOCN a spus că în acest moment avem dovada că două țări cât două continente, Australia și Canada, sunt pe cale să elimine această îmbolnăvire.

“Cu toate acestea, cineva vine și spune că nu sunt bune vaccinurile, nici măcar vaccinurile clasice. Și atunci, copiii nu mai sunt vaccinați și mor de pojar. În aceste condiții, cum să mai venim să justificăm o vaccinare care previne îmbolnăvirile silențioase, care evoluează, din nefericire în ani, astfel încât pacienta care se prezintă cu simptome este frecvent într-o situație paliativă, nicidecum una care să poată să fie curativă?”, se întreabă Patriciu Achimaș-Cadariu.

El a spus că Planul Național de Control și Combatere a Cancerului conține partea de profilaxie primară și secundară, precum și componenta de vaccinare dar că este necesară o mobilizare exemplară pentru a comunica mai eficient pe tema importanței vaccinării.

“Cum s-a construit planul de vaccinare în Marea Britanie? Pentru fiecare liră investită în vaccin, o liră a fost investită în informare. De aceea, cred că locul în care ne aflăm este cel mai potrivit pentru asta, fiindcă efortul medicilor trebuie dublat de cel al experților în comunicare, pentru a produce în final o schimbare reală”, a mai afirmat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 iunie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!