Chirurgul Achimaș-Cadariu explică ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului

Publicat: 20 februarie, 2024 12:57

Actualizat: 26 februarie, 2024 11:05

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, a explicat în emisiunea lui Raul Chiș ce va face Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului pe care IOCN l-a fondat împreună cu UBB.

Vă invităm să urmăriți emisiunea.

Obiectivele Centrului cuprind multiple aspecte privind abordarea comprehensivă a cancerului:

(1) Promovarea Sănătății și Educația pentru Sănătate: Parteneriatul subliniază implementarea inițiativelor de sensibilizare a comunității privind prevenția cancerului, dezvoltând materiale educaționale și organizând ateliere și seminarii, precum și promovarea programelor de prevenție comprehensive, care includ prevenția primară și secundară.

(2) Diagnostic și Tratament Personalizat: Se va urmări o colaborare strânsă pentru a rafina procesele de diagnosticare și pentru a personaliza tratamentele în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, eforturi care sunt însoțite de inițiative destinate reducerii inechităților în accesul la îngrijiri medicale de calitate.

(3) Cercetare și Dezvoltare: Colaborarea include un angajament puternic în domeniul cercetării fundamentale și aplicate, având ca scop descoperirea de noi cunoștințe și tehnologii în oncologie, precum și elaborarea de protocoale și ghiduri clinice inovatoare.

(4) Programe Educaționale Interdisciplinare: Se vor dezvolta programe educaționale postuniversitare interdisciplinare, care să integreze diverse discipline relevante pentru a oferi o viziune holistică asupra tratării și înțelegerii cancerului.

(5) Suport Psihologic și Educațional: Parteneriatul prevede furnizarea de suport psihologic pentru pacienți și familiile acestora și implementarea de programe de educație psihologică pentru gestionarea impactului emoțional al cancerului (inclusiv pentru personal medical).

(6) Cercetare în Psiho-Oncologie și Formare Profesională: Se vor desfășura studii specializate în domeniul impactului psihologic al cancerului și al tratamentelor, împreună cu programe de formare profesională pentru psihologi și alți specialiști din sănătatea mintală.

(7) Intervenții de Grup și Suport Comunitar: Se vor iniția programe de suport în grup și inițiative comunitare pentru a asista pacienții și familiile acestora în fața provocărilor impuse de cancer, promovând în același timp sănătatea mentală și reducând stigmatul asociat cu bolile mintale.

(8) Creșterea satisfacției populației referitoare la nivelul de informare și educație pentru sănătate cât și a accesului adecvat al acesteia la intervenții preventive populaționale sau personalizate pe baza stratificării riscurilor.

(9) Creșterea accesului pacienților și a încrederii acestora în serviciile de diagnostic, tratament, paliație și suport specifice oncologiei prin implicarea activă a organizațiilor de pacienți relevante.

(10) Pilotarea dezvoltării și implementării unei rețele funcționale teritoriale pentru serviciile de diagnostic, tratament, paliație, suport și reinserție socială aferente principalelor tipuri de cancer care afectează cu precădere populația regiunii Nord Vest (catagrafiere resurse, definire nivele de competență, elaborare trasee clinice pentru profesioniști și pacienți, furnizare servicii coordonate și integrate, etc).

Centrul are doi co-coordonatori, unul din partea IOCN, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș, iar unul din partea UBB, prof. univ. dr. Daniel David, urmând ca împreună să faciliteze abordarea complexă și integrată a cancerului.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj

Ecologiștii clujeni au venit la emisiunea Punctul Critic de la BuzzNews.ro pentru a ne prezenta ...

Imagini fabuloase cu fauna din Inelul Verde Metropolitan + Restanțele administrației în materie de spații verzi
Success message!
Warning message!
Error message!