Caracatiţa, ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „Degetele dracului’’ crește și în România, potrivit proprietarului site-ului Trufe& Ciuperci. Ciuperca a fost găsită de autor în localitatea Gâlgăul Almaşului din județul Sălaj în pădurea cunoscută sub denumirea de „Grădina zmeilor’’.
Originară din Noua Zeelandă şi Tasmania se pare că sporii acestei ciuperci au fost aduşi accidental în România în timpul primului război mondial.
Ciuperca se dezvoltă dintr-o masă gelatinoasă asemănătoare unui ou cu diametrul de 2 – 4 cm de unde pornesc un numar de 4 – 8 braţe care pe măsura maturizării ciupercii se apleacă şi se lipesc de pământ. Braţele sunt de culoare roşu aprins cu pete de culoare neagră. De multe ori lângă exemplarele mai mari se pot găsi şi exemplare mai mici care sunt sub stratul gros de frunze.
Deşi comestibilă, puţini sunt cei care se încumetă să o consume mai ales că aceasta la maturitate are un miros de carne stricată. Acest miros atrage foarte tare muştele care practic asigură împrăştierea sporilor şi implicit înmulţirea acesteia. Interesant este că în Australia, Tasmania, Noua Zeelandă ciuperca se consumă când e mică.