• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Cloud-ul de date pentru Regiunea de Dezvoltare N-V se face la Beclean! Emil Boc, foc și pară

Cloud-ul de date pentru Regiunea de Dezvoltare N-V se face la Beclean! Emil Boc, foc și pară

Publicat: 3 februarie, 2023 13:27

Actualizat: 8 februarie, 2023 19:49

Cloud-ul de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, proiect în valoare de 30 de milioane de euro, se va construi în județul Bistrița-Năsăud, la Beclean, decizie anunțată de Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Primarul Emil Boc se declară nemulțumit de această decizie și dorește ca proiectul să fie realizat la Cluj-Napoca, despre care spune că este un „Silicon Valley al Europei”.
·
Emil Radu Moldovan a scris pe Facebook ca decizia e luată: 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝-𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐍𝐨𝐫𝐝-𝐕𝐞𝐬𝐭, 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐛𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞, 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐚-𝐍𝐚̆𝐬𝐚̆𝐮𝐝.

„La întâlnirea de lucru organizată în județul Maramureș, s-a hotărât ca 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐜𝐚𝐬𝐚 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐃𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐍𝐨𝐫𝐝-𝐕𝐞𝐬𝐭, 𝐢̂𝐧 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐚 𝟐,𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 [Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare].

Acesta este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe, fundamental pentru transformarea digitală.

În relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente.

Ne adaptăm evoluției societății, iar proiectele pentru oameni trec și în sfera de digitalizare. Acest #CloudRegional este un efort comun, dedicat comunităților din cele 6 județe și va aduce administrația la un click distanță de cei 2,7 milioane de cetățeni.

Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii”, a scris Emil Radu Moldovan.

Boc, foc și pară

Primarul Emil Boc crede că decizia trebuie corectată „cu calm, cu echilibru și cu argumente”, scrie monitorudecj.ro.

„Când ai Silicon Valley el Europei la Cluj, cea mai mare concentrare de IT-iști din UE pe metru pătrat, te duci la Beclean pe Someș”, a comentat primarul Emil Boc.

Utilitatea proiectului

𝐒𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥 al Cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

𝐁𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧i

• acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
• reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.
• istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
• transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.

𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝𝐮𝐥 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.

Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART-, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.

Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!