• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Cluj IT Cluster preia coordonarea activității Balkan and Black Sea ICT Network

Cluj IT Cluster preia coordonarea activității Balkan and Black Sea ICT Network

Publicat: 17 decembrie, 2015 08:05
Actualizat: 23 martie, 2022 05:19

Cluj IT Cluster, cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, preia, pentru întreg anul 2016, coordonarea activităţii Balkan and Black Sea ICT Network, reţeaua de clustere de IT&C din zona Balcanilor şi Mării Negre.

Reţeaua Balkan and Black Sea ICT Network a fost fondată de Cluj IT Cluster împreună cu alte organizaţii similare în octombrie 2014. Scopul acesteia este construirea unor punţi sustenabile de colaborare între actorii principali – clustere IT și organizații de profil – din ţările ce constituie macroregiunea Balcanilor şi a Mării Negre, pentru a dezvolta oportunități de afaceri în această zonă.

În acest moment, rețeaua are 17 membri, din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia și Turcia. Aceștia își propun, cu ajutorul parteneriatelor cu liderii fiecărei piețe naționale, să atragă mai mulți investitori regionali, mai multe companii, organizații de cercetare și instituții academice, pentru a stimula implementarea unor proiecte comune de cercetare și dezvoltare cu impact regional. 

De asemenea, Balkan and Black Sea ICT Network dorește să contribuie la obținerea unui nivel optim de înțelegere între părțile interesate în ceea ce privește tendințele pieței, dar și a anumitor avantaje competitive pentru fiecare membru al rețelei. Astfel, mai multe soluții IT&C ajung să fie implementate, iar performanța economică va crește substanțial.

În ceea ce privește coordonarea acestei rețele de către Cluj IT Cluster în 2016, principalele obiective sunt consolidarea construcţiei prin identificare de oportunităţi concrete de colaborare între membrii reţelei şi maparea competenţelor de business şi inovare existente în macroregiune. 

Iniţiativa face parte din eforturile de internaţionalizare ale industriei de IT locale, eforturi pe care Cluj IT le întreprinde în mod constant, încă de la momentul înființării sale.

Primul proiect derulat de Balkan and Black Sea ICT Network sub coordonarea Cluj IT Cluster este DANUBE ICT (Danube ICT Clusters’ Sustainable Cooperation for Smart and Inclusive Growth), finanțat prin programul START al Danube Region Strategy. Obiectivul acestuia este crearea unei cooperări strategice transnaționale pe termen lung între clusterele IT&C, prin elaborarea unei strategii comune pentru identificarea celor mai importante oportunități de dezvoltare pentru companiile mici și mijlocii. Astfel, clusterele membre ale Balkan and Black Sea ICT Network vor face schimb de experiență și bune practici și vor identifica zonele strategice și industriile în care membrii rețelei pot coopera. De asemenea, un alt obiectiv important este creșterea competitivității în sectoarele tradiționale prin promovarea de soluții IT&C inovative în industriile tradiționale. 

Proiectul a demarat la 1 decembrie 2015, iar Cluj IT va fi responsabil cu implementarea procesului de mapare a competențelor și potențialului de colaborare intre membrii rețelei din macroregiunea Balcanilor și Mării Negre.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 36 de companii de IT, 5 instituţii de învăţământ superior și de cercetare – Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca, precum și 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea unor proiecte de anvergurǎ prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare. Mai multe informaţii despre activitatea Cluj IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată

Transformarea locuinței tale într-un smart home nu mai este o direcție futuristă, ci o realitate ...

Cum să-ți transformi locuința într-un smart home cu produse calitative și accesibile?

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a prezentat cel mai nou echipament intrat în dotare, un ...

Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri

Rectorul UBB, prof. Daniel David, a dezvăluit în emisiunea Punctul Critic în ce condiții ar ...

În ce condiții ar candida Daniel David la funcția de președinte al României
Success message!
Warning message!
Error message!