Centrul de urgenţă construit printr-un proiect cu finanţare europeană pe str. Dragoş Vodă 36 – 38 din Cluj-Napoca a devenit funcţional.
Bugetul aprobat din partea Ministerului Muncii pentru acest proiect a fost de 629.700 lei. la care se adaugă contribuţia Consiliului local Cluj-Napoca de 71.200 lei.Persoanele/familiile beneficiare ale acestui centru vor putea locui în baza unui contract de maxim 6 luni. Acestea pot fi:- persoane şi familii evacuate din locuinţe naţionalizate sau aflate în alte situaţii care presupun pierderea locuinţei,
– persoane şi familii care, datorită unor calamităţi naturale (incendii, inundaţii etc) nu au adăpost;
– tineri care părăsesc sistemul de protecţie şi care nu au spaţiu de locuit (nu au posibilitatea de a-şi plăti chirie, nu sunt angajaţi etc)
– persoane şi familii victime ale violenţei domestice, până la preluarea în centre specializate
– Alte situaţii care necesită intervenţie de urgenţă pot presupune adăpostire de scurtă durată (1-2 zile).Admiterea in Centrul Social de Urgenţă se face în baza actelor de identitate, a dovezii că persoanele nu au cazier judiciar, a adeverinţei medicale care să ateste lipsa afecţiunilor psihice sau a bolilor infecţioase, a altor afecţiuni care necesită îngrijire medicală, precum şi a anchetei sociale efectuate de Serviciul Protecţie Socială care să conţină o evaluare iniţială şi un plan de acţiune cu trimitere la necesitatea asigurării spaţiului de locuit pe o perioadă limitată de timp.Lucrările au fost executate de S.C. CONSTRUCT IMOB S.R.L- desemnat câştigător la licitaţia publică organizată în anul 2011 pentru lucrări de proiectare si executie – “Amenajări interioare, reabilitare şi mansardare construcţie existent în vederea realizării Centrului Social de Urgenţă, strada Dragoş Vodă, nr. 36-38, loc. Cluj Napoca, Jud. Cluj”. În cadrul procesului de reabilitare a clădirii destinate funcţionării centrului social, suprafaţa construită a fost extinsă prin mansardarea clădirii, obţinându-se astfel spaţiul necesar găzduirii a cel puţin 50 de persoane. Construcţia realizată are regimul de înălţime P+M.Au fost realizate următoarele funcţiuni: hol filtru, sală de mese, oficiu (capacitate aproximativ 25 persoane), dormitor femei 10 locuri cu grup sanitar -cabinet medical cu izolator şi filtre sanitare diferenţiate pe sexe, anexe tehnice. De asemenea există şi camere cu un număr de paturi sufuciente pentru a găzdui familii (pentru situaţii de urgenţă – de genul incendiilor, indundaţiilor etc)Direcţia de Asistenţa Socială şi Medicală a fost declarată câştigătoare în cadrul selecţiei de proiecte pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă în cadrul programului de interes naţional PIN 7 a Ministerului Muncii, Familiei şi Protectiei Sociale „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă”.Proiectul “Centrul Social de Urgenţă” a fost aprobat prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1710/12.11.2009, iar prin HCL 414/2009 s-a aprobat înfiinţarea “Centrului Social de Urgenţă”, în spaţiul din imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Dragoş Vodă, nr. 36-38, dat in folosinţă gratuită Direcţiei de Asistenţă Socială prin Hotărârea nr. 413/2009 a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca are de astăzi un Centrul Social de Urgenţă pe strada Dragoş Vodă
ULTIMELE ȘTIRI